Topmenu

Aan de slag voor kinderen in Kenia

Vier medewerkers van Ons Tweede Thuis zijn naar Kenia gereisd. In februari hebben Eveline, Charlotte, Imara en Katy hun vrije dagen en PBL uren ingeruild om hun professionaliteit in te zetten voor het speciaal onderwijs in Mombassa. Aan de slag voor de kinderen!

Schrijnend

Ze vertellen over hun reis: ”Op de Port Reitz school in Mombasa krijgen 300 kinderen met een beperking zorg en (in bepaalde mate) onderwijs geboden. Alhoewel de lichamelijke beperkingen vaak schrijnend zijn om te zien zijn de kinderen vergelijkbaar met die binnen sector kind&jeugd van Ons Tweede Thuis. Alleen dan met 1 groot verschil: onze basis levensstandaard is voor hen pure, maar dan ook écht pure luxe. Velen hebben geen schoenen, geen rolstoel om in verplaatst te worden, geen hulpmiddelen die ze zouden kunnen ondersteunen in het maken van letterlijke en figuurlijke kleine stapjes (denk aan spalken/rollator, medicatie, aangepast eetmateriaal, pictogrammen, spraakcomputers enz.). Eten is er eigenlijk net genoeg om in leven te blijven en zeker niet gevarieerd. Al het speelgoed van de hele school past in 1 plastic bak

.

Eén begeleider op 50 kinderen

Veel kinderen wonen op school omdat ze geen ouders hebben of omdat hun ouders veel te ver weg wonen. Zij zien hun papa en mama misschien 1 x per jaar tijdens de vakantie. Op school hebben zij een verzorgende (een “housemother”) maar die delen ze met nog ongeveer 50 andere kinderen. Eén begeleider dus op 50 kinderen! De dag begint al om vier uur ’s ochtends (waar het dan al een graad of 28 is) om alle kinderen op tijd gewassen en gekleed te hebben.  Één ding valt dan al meteen op: de kinderen hebben ondanks alles altijd een grote lach.

Lokaal materiaal

We moesten met onze inzet natuurlijk rekening houden met wat lokaal voor handen is. We hebben met basic materiaal uit de supermarkt voelborden gemaakt, een communicatiesysteem geïntroduceerd, interactief voorlezen opgezet en een goede maaltijd gedoneerd aan alle kinderen. We hadden hiervoor in Nederland geld opgehaald bij vrienden en familie.

Groot contrast

Nu we weer terug zijn in Nederland en onze dagelijkse werkzaamheden bij OTT hebben opgepakt kunnen we er maar niet over uit hoe groot het contrast is tussen deze twee werelden en hoe oneerlijk het verdeeld is. Hier draaien we de hand niet om voor grote uitgaven en hoeft er niet eens altijd gespaard te worden. We zouden het iedereen gunnen om een tijdje onder deze omstandigheden te werken te werken.  Het verandert je kijk op je werk en verrijkt je als professional en als mens. Wanneer je je vak hebt uitgevoerd onder dergelijke omstandigheden ben je dankbaar voor alles wat we hier hebben, kunnen en weten. Je bent sneller blij met kleine dingen en maakt je veel minder druk om onbelangrijke zaken.

Professionaliteit, liefde en aandacht

We hebben veel foto’s gemaakt. Elke foto en elk kind heeft een eigen verhaal. Sommige blij en sommige verdrietig. Natuurlijk hebben we niet allemaal kunnen doen wat de kinderen nodig hebben. Maar onze professionaliteit,  liefde en aandacht, daar hebben die dagen zoveel als we maar konden van gegeven.”

 Eveline (fysiotherapeut), Imara (begeleidster), Charlotte (stagiaire ergotherapie) en Katy (logopedist).

Comments are closed.