Topmenu

Anders dan anderen? Expositie Het Circus!

Op 22 juni opent Atelier Floriande van Ons Tweede Thuis haar nieuwe expositie ‘Het Circus’ in het Oude Raadhuis van Aalsmeer. De kunstenaars van het dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking zijn aan de slag gegaan met het thema en hebben er iets heel bijzonders van gemaakt. Maar waarom eigenlijk?

Jannie

Als mensen vroeger ‘anders’ waren werden ze meestal niet geaccepteerd en opzij gezet. Gek genoeg was er één plek waar ze wel zichtbaar mochten zijn: het circus. De dikke dame, de man met 3 benen, de vrouw met baard. Het circus  op die manier bestaat gelukkig niet meer, maar daar moest ik eigenlijk wel meteen aan denken. We hebben hier allemaal een verstandelijke beperking. We lijken ‘anders’ maar door zo’n expositie kunnen we laten zien wie we zijn en wat we kunnen. Ik heb het verbeeld in stoffen poppen.

Nicole

Het anders dan anderen zijn, een ‘freak’, dat was mijn inspiratie. Mijn persoonlijke ervaring heeft ook een rol gespeeld. Door heftige astma-aanvallen in mijn jeugd vonden mensen mij plotseling ook een freak. Mijn freakshow bestaat daarom uit beelden van mensen die er eigenlijk niet kunnen zijn: de zeemeermin en de centaur. Ik heb ze extra mooi gemaakt zodat mensen zien dat “anders zijn” de moeite waard is.

Emily

Ik zie het leven letterlijk anders. Ik ben blind aan één oog en met het andere oog zie ik jouw realiteit in vakjes. Vaak ontbreken er ook nog vakjes of zie ik ze later. Ik wilde dat laten zien, dus heb ik een bril geschilderd waardoor je met mijn ogen naar het circus kijkt. Aan de éne kant is het zwart. Voor de grap heb ik daar een inktvis bij geschilderd die met zijn inkt…nou je begrijpt het wel. Het andere oog bestaat uit een olifant opgedeeld in vakjes. Misschien kan je zo een beetje in mijn wereld komen en zien dat we eigenlijk niet zo veel van elkaar verschillen.

Er is nog veel meer te zien dus kom naar het Oude Raadhuis, Dorpsstraat 9 in Aalsmeer. De feestelijke opening is op 22 juni om 16.00 uur. Daarna vrij toegankelijk van donderdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De expositie: Het Circus duurt tot 28 juli.

Expositie Het Circus

Comments are closed.