Topmenu

Bobby de therapiehond


We weten allemaal dat huisdieren een ontspannende werking hebben op ons. Er is bijna niks zo ontspannend als thuiskomen na een lange werkdag en even lekker te knuffelen met onze vierpotige familieleden. Dit is niets nieuws. Dit wisten we al lang. Het is zelfs een wetenschappelijk feit.
Het zal je dan ook niet verbazen dat veel dieren worden gebruikt vanuit een therapeutisch oogpunt.
Heb je wel eens gehoord over het Britse, autistische jongetje Billy, dat op zijn achtste levensjaar voor het eerst sprak? En dit omdat hij enkele uren therapie had gekregen van dolfijnen.

Diploma voor Bobby

Bobby, de hond van begeleidster Nicole van arbeidstrainingscentrum De Morgenster van Ons Tweede Thuis, heeft recentelijk haar diploma tot therapiehond behaald. Hiervoor was Bobby al vaak op pad met cliënten. Dit bracht de cliënten rust. Bobby is een rustige, vriendelijke Labradoodle, een hondenras dat bekend staat om het potentieel als therapiehonden. Dit komt vooral door hun natuurlijk vriendelijke, zachte en rustige karakter, en hun vaak feilloze intuïtie.

Opleiding tot therapiehond

Maar niet elk dier kan een therapiedier zijn. Zelfs labradoodles hebben training nodig. En dat heeft Bobby gehad. Via de opleiding bij Pets4Care hebben Bobby en Nicole hun Dog Assisted Interventions certificaat behaald. Dit stelt ze in staat om cliënten met een directe hulpvraag te helpen door middel van nauwe samenwerking tijdens het begeleidingstraject, waarbij doelgerichte activiteiten ook een grote rol spelen. 

Bobby maakt het verschil

Op De Morgenster wordt vol lof over Bobby gesproken. Vooral het wandelen en spelen met de hond is een groot succes. Begeleiding ziet een duidelijk verschil tussen wanneer een cliënt vertrekt met Bobby en wanneer ze terugkomen. De spanningen zijn een stuk minder en de cliënten zijn in gedrag en toon positiever. Op De Morgenster maakt één begeleider en hond een enorm verschil. De hoop ligt er nu dat meer voorzieningen binnen Ons Tweede Thuis gebruik gaan maken van dieren (met de juiste opleiding) vanuit een therapeutisch oogpunt.

Meer weten?

Wil je zelf ervaren hoe een therapiehond een verschil kan maken op jouw voorziening, of heb je vragen hierover? Neem contact op met Nicole Barneveld via n.barneveld@onstweedethuis.nl voor meer informatie.