Topmenu

AKKA-plateau


Remon kan door fysieke klachten niet meer lopen in zijn loopwagen of looptilzak. Om te kijken hoe we zijn belevingswereld konden vergroten zochten we in overleg met andere kinderdienstencentra passende innovaties voor hem. We kwamen uit bij het AKKA-plateau. Dit is een plateau waarop je kinderen/volwassenen met hun (rol)stoel kunt plaatsen. Zij krijgen zo eigen regie om zich te verplaatsen met het plateau. Er zijn meerdere besturingssystemen, zoals een drukknop, een sensorknop en een joystick. Door zwarte tape op de grond te plaatsen kan een kind of volwassene tape-rijden. Bij het indrukken van het besturingssysteem gaat het plateau dan rijden in de richting van de tape. Hiernaast bestaat ook nog het tape-rijden met keuzemogelijkheden, begrensd vrij rijden en vrij rijden.

Via de leverancier (http://www.it-fits.nl/akka-introductie.aspx ) mochten we het AKKA-plateau een week kosteloos proberen. En dat hebben we geweten± binnen no time lag er overal zwarte tape, in de hal, in de keuken, richting de andere groepen, etc. Remon had de primeur en vond het fantastisch. Hij begreep dat hij zijn hand op de knop moest houden en reed op die manier door de groepsruimte en later overal heen. Wat een vergroting van zijn vrijheid! we hebben het uiteraard ook meteen met andere kinderen geprobeerd, waarbij sommigen ons ook echt verbaasden met wat ze lieten zien aan (re)actie.

Het kost wel even tijd om alle besturingssystemen goed onder de knie te krijgen, maar uiteindelijk is het door de ruime mogelijkheden wel voor een grote groep toepasbaar.
Voor ons KDC zou het zeker een aanwinst kunnen zijn maar we moeten nog even op zoek naar de financiën. Het AKKA-plateau is niet goedkoop maar laat je hierdoor niet tegenhouden, en vraag wat ons betreft ook eens een gratis proefplaatsing aan. Het AKKA-plateau is overigens ook te huren.

Bekijk het filmpje over het AKKA-plateau.