Topmenu

Goed leven hack

De zorg is in beweging, er dreigt een flink personeelstekort, en de technologie haalt de samenleving in. Dat vraagt om actie!

Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 april organiseren innovatoren vanuit het netwerk VG-innovators de eerste landelijke hackathon in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Tijdens dit evenement wordt er 4 dagen lang in teamverband binnen diverse zorgorganisaties gezocht naar een antwoord op de vraag:

Hoe kunnen we mensen met een verstandelijke beperking ook in de toekomst nog beter ondersteunen met behulp van technologie?

Ter afsluiting zullen de teams op de vijfde dag hun uitkomsten presenteren tijdens de Demoday. Hierbij kiest de jury een winnaar.

Oké, leuk! Maar wat is een hackathon eigenlijk??

Hackathon staat voor creatief een probleem oplossen in korte tijd. Het is niet standaard technologisch, maar heeft vaak wel een technologisch element. Vaak is een hackathon een evenement van een bepaalde duur waarin mensen samenkomen om een probleem op te lossen. De meeste hackathons draaien naast het ontwikkelproces parallel wat workshops ter afleiding en inspiratie.

En waarom wordt er een hackathon georganiseerd?

We willen heel Nederland laten zien dat we als VG sector collectief samenwerken om te kunnen innoveren. Zo kunnen we beter in beeld brengen tegen welke uitdagingen we aan lopen. Door samen te werken, is niet iedereen opnieuw het wiel aan het uitvinden en kunnen we slimmer aan de slag door bijvoorbeeld de kosten van ontwikkeling te delen. Daarnaast slaan we een brug tussen de zorg en het bedrijfsleven.

Hoe verloopt zo’n hackathon?

De hackathon methodiek die we volgen is gebaseerd op Lean Startup. Hierin kan je zelf invulling geven, of je gebruikt de tools en handreiking die we aanleveren. Het weekprogramma zal er zo uitzien:

  • Dag 1: Probleem verkennen, casus verkennen, doelgroep spreken en start maken met creëren/brainstormen.
  • Dag 2: Concept ontwikkelen en testen.
  • Dag 3: Prototype verbeteren en toetsen bij eindgebruiker.
  • Dag 4: Communicatie, ontwerp en businesscase.
  • Dag 5: Presenteren tijdens de Demoday.

Voor meer informatie check de site: www.vghackathon.nl of bekijk de trailer hieronder:

Hoe gaat het met het hackathon team van Ons Tweede Thuis?

Het resultaat van de eerste dag van de hackathon!
Vandaag zijn we aan de gang gegaan met de probleemstelling, hebben we gedroomd, gebrainstormd, geschetst en super hard gewerkt aan een mogelijk oplossing voor de probleemstelling. Morgen gaan we bij de ervaringsdeskundigen ophalen wat vinden zij hiervan? Wat is goed en wat kan beter zodat we hier morgen op kunnen voortborduren!

Dag 2 van de hackathon zijn we begonnen door bij de ervaringsdeskundigen op te halen of we op de goede weg zijn?! We hebben hieruit mooie opbouwende punten gekregen waar we op verder  zijn gaan borduren. We hebben de klantbehoefte in kaart gebracht en het product hiernaast gelegd en we lijken een match te hebben gevonden!! Morgen gaan we met de bouwers aan de slag en de eerste testfase in! Spannend!