
Goed leven hack
De zorg is in beweging, er dreigt een flink personeelstekort, en de technologie haalt de samenleving in. Dat vraagt om actie!
Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 april 2018 organiseerden innovatoren vanuit het netwerk VG-innovators de eerste landelijke hackathon in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Tijdens dit evenement werd er 4 dagen lang in teamverband binnen diverse zorgorganisaties gezocht naar een antwoord op de vraag:
Hoe kunnen we mensen met een verstandelijke beperking ook in de toekomst nog beter ondersteunen met behulp van technologie?
Oké, leuk! Maar wat is een hackathon eigenlijk??
Hackathon staat voor creatief een probleem oplossen in korte tijd. Het is niet standaard technologisch, maar heeft vaak wel een technologisch element. Vaak is een hackathon een evenement van een bepaalde duur waarin mensen samenkomen om een probleem op te lossen.We willen heel Nederland laten zien dat we als VG sector collectief samenwerken om te kunnen innoveren. Zo kunnen we beter in beeld brengen tegen welke uitdagingen we aan lopen. Door samen te werken, is niet iedereen opnieuw het wiel aan het uitvinden en kunnen we slimmer aan de slag door bijvoorbeeld de kosten van ontwikkeling te delen. Daarnaast slaan we een brug tussen de zorg en het bedrijfsleven.
Het Hackethon team van Ons Tweede Thuis is 4 dagen lang op middelpolder aan de slag gegaan. Probleemstelling: hoe helpen we cliënten hun leven zelfstandig vorm te geven. Cliënten hebben meegedacht en gewerkt. Resultaat: een app waarmee je kan werken aan je doelen. Hij helpt bij contact maken met mensen in je netwerk. en je netwerk te vergroten. Zo leer je zelf kiezen wie jou het beste kan helpen. Een app dus om je te verbinden met anderen en talent in te zetten. Samen met 34 andere teams van collega organisaties hebben ze hun idee gepitched op 13 april:de ‘demoday’. Kijk naar het filmpje.