Topmenu

Ons Tweede Thuis

Informatie corona

Actueel en vaccinatie

 

 

 

Zo normaal mogelijk

Ons Tweede Thuis heeft als uitgangspunt: ‘zo normaal mogelijk’.
Dat betekent slim maatwerk bij besmettingen op een locatie, volgens de richtlijnen van het RIVM. En altijd gelden de basisregels voor iedereen om besmetting te voorkomen.

Laatste nieuws

22 juli 

Een fijne zomer gewenst voor iedereen! Veel mensen gaan genieten van de zomer. En wellicht ga je ook op vakantie naar het buitenland.  Wij volgen hierin ook de informatie van de Rijksoverheid. De tip is: ga goed voorbereid op reis en check vlak voor, tijdens en na terugkomst in Nederland de geldende corona regels. Voor relevante informatie verwijzen we naar:

19 juli

In onze regio zijn de besmettingen rond Corona hoog. Gelukkig lijken de aantal besmettingen per dag niet veel harder te stijgen. Maar we zien helaas bij Ons Tweede Thuis ook meer besmettingen bij  zowel cliënten als medewerkers. Dit geeft veel extra onrust qua quarantaine, testen en niet inzetbaar zijn van medewerkers.

Binnen onze regio heeft daarom de GGD alle zorgorganisaties geadviseerd om weer terug te gaan naar het vorige mondkapjes beleid tot er iets meer duidelijk is hoe deze golf verder verloopt. Per 20 juli gaan we daarom helaas weer terug naar een strikter mondkapjes beleid.

Dit betekent dat iedereen die op een locatie BINNEN komt een medisch mondkapje draagt: ongeacht of je binnen 1,5 meter contact hebt of niet.

Dit geldt ook voor bezoekers en vrijwilligers. Voor cliënten geldt het maatwerkbeleid zoals dit gebruikelijk was op de locatie voor de laatste versoepeling.

Het is weer even wennen om een stap terug te doen, hopelijk is het van korte duur. Zodra het weer versoepeld kan worden laten we dit weten.

De basisregels: handen wassen, anderhalve meter afstand houden, laat je testen bij klachten, ook al ben je gevaccineerd, medewerkers en vrijwilligers dragen altijd een een medisch mondmasker bij Ons Tweede Thuis in situaties binnen de anderhalve meter contact.

22 juni 

Op 18 juni was er weer een persconferentie waarin is aangekondigd dat bijna alles weer kan vanaf 26 juni aanstaande in Nederland met behoud van de basisregels.

Wij verwijzen naar het openingsplan van de Rijksoverheid.

Deze info is afkomstig van de rijksoverheid. Klik hier voor de info van de rijksoverheid.

Vaccinatie

Vaccinatie

Cliënten die bij ons wonen zijn reeds 2 x geprikt. Veel medewerkers hebben al een eerste prik gehad of hebben de afspraak staan hiervoor. Vaccinatie is een vrije keuze.

Na het vaccineren moeten we ons nog steeds aan de corona regels houden. Dus gebruik een mondkapje, houd afstand, blijf handen wassen en bij klachten thuisblijven en testen.

Waar vind ik betrouwbare informatie over corona-vaccinatie?

 • Op deze pagina van de site van Ons Tweede Thuis vind je altijd de meest actuele informatie.
 • Ook verwijzen we naar  de website van de Rijksoverheid: www.coronavaccinatie.nl. Op deze site vind je de informatie over de verschillende vaccins en de volgorde van vaccineren. Je vindt daar ook antwoorden te vinden op veel-gestelde vragen. Mensen die mogelijk nog twijfelen over vaccinatie, vinden er informatie die nodig is om een goed geïnformeerde keuze te maken.

Informatie over vaccinatie in begrijpelijke taal

Klik hier voor informatie in begrijpelijke taal.

Klik hier voor veel-gestelde vragen vaccinatie cliënten. 

 

Veel-gestelde vragen over corona-vaccinatie

Klik hier voor veel-gestelde vragen over corona vaccinatie.

Klik hier voor veel-gestelde vragen vaccinatie cliënten. 

 

Filmpje met uitleg over corona-vaccin

Klik hier voor een filmpje  met uitleg over het vaccin.

Alles rond corona

Corona besmettingen

Update 

Juli 2021: 8 cliënten en 20 medewerkers

Uiteraard is het belangrijk dat we ons allemaal nauwlettend aan de maatregelen houden: goed gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een medisch mondkapje dragen voor medewerkers in de werksituatie (ook in de pauzes). Ditzelfde geldt voor bezoekers en vrijwilligers, afstand bewaken, regelmatig de handen wassen en bij klachten laten testen. Bij een besmetting op de locatie is de locatiemanager de persoon die alle betrokkenen op de locatie zelf informeert en met hen deelt welke passende extra maatregelen gelden.

 

Corona-nieuwsbrief

Hier vind je eerder verschenen nieuwsbrieven voor cliënten en verwanten: de corona-nieuwsbrief.

Mondkapjesbeleid per 20 juli 

In onze regio zijn de besmettingen rond Corona hoog. Gelukkig lijken de aantal besmettingen per dag niet veel harder te stijgen. Maar we zien helaas bij Ons Tweede Thuis ook meer besmettingen bij  zowel cliënten als medewerkers. Dit geeft veel extra onrust qua quarantaine, testen en niet inzetbaar zijn van medewerkers.

Binnen onze regio heeft daarom de GGD alle zorgorganisaties geadviseerd om weer terug te gaan naar het vorige mondkapjes beleid tot er iets meer duidelijk is hoe deze golf verder verloopt. Per 20 juli gaan we daarom helaas weer terug naar een strikter mondkapjes beleid.

Dit betekent dat iedereen die op een locatie BINNEN komt een medisch mondkapje draagt: ongeacht of je binnen 1,5 meter contact hebt of niet.

Dit geldt ook voor bezoekers en vrijwilligers. Voor cliënten geldt het maatwerkbeleid zoals dit gebruikelijk was op de locatie voor de laatste versoepeling.

Het is weer even wennen om een stap terug te doen, hopelijk is het van korte duur. Zodra het weer versoepelt kan worden laten we dit weten.

Bezoekers hoeven dus ook geen mondkapje meer te dragen omdat we het uitgangspunt hebben dat zij niet binnen de anderhalve meter komen.

 

Waar moet ik een mondkapje op?

Uitzonderingen voor dragen mondkapje

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Dit geldt voor een kleine groep mensen die ondersteuning krijgt van Ons Tweede Thuis. Mocht dit het geval zijn dan geldt het volgende:

Het kan zijn dat een cliënt in de uitzondering valt en dus geen mondkapje hoeft te dragen. Dan heeft de cliënt wel een bewijs nodig hiervoor. Dit bewijs kan de locatiemanager afgeven na nauw overleg met cliënt, begeleider en familie.

Bezoek

We volgende actuele regels van de overheid als het gaat om bezoek ontvangen.

Per 26 juni 

De bezoekregeling van Ons Tweede Thuis volgt de bezoekregeling in de maatschappij.  Het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen, geldt ook voor mensen woonachtig bij Ons Tweede Thuis.

De mogelijkheid om het bezoek uit te breiden geldt in principe voor alle bewoners, dus ook voor niet-gevaccineerde bewoners. Maar voor individuele ongevaccineerde en kwetsbare bewoners kunnen de bewoner en/of diens vertegenwoordiger er in overleg voor kiezen om geen gebruik te maken van de versoepeling van de bezoekregeling om risico’s op infectie te beperken.

Bezoek vindt in principe plaats op de eigen woning/kamer of buiten. Hiermee houden we bezoek in de algemene ruimtes nog beperkt, om de 1,5 meter met bezoek daar te waarborgen. Bezoek draagt in de algemene ruimtes/gangen een mondkapje en komt niet op bezoek met klachten.

Algemene bezoekregels:

 • Bezoek is voor iedere cliënt mogelijk
 • 1,5 afstand bewaren tot elkaar is de belangrijkste regel
 • Bezoekers zijn klachtenvrij
 • Bezoek komt niet in de buurt van andere cliënten en blijft op 1,5 meter van medewerkers en vice versa
 • Bij voorkeur vindt bezoek plaats in de eigen ruimte van de bewoner of buiten. De ruimte maken we na het bezoek schoon
 • Bezoekers gebruiken sanitair dat de begeleiding heeft aangewezen. Dit sanitair maken we na bezoek schoon
 • Dit kan alleen als er geen besmettingen met het coronavirus zijn.

Als er op een locatie een coronabesmetting is, kijken we met elkaar welke maatregelen nodig zijn.
Steeds met als doel het goede leven van cliënten. En daarbij hebben cliënten, familie en medewerkers allemaal een belangrijke stem.

Logeren is ook mogelijk zowel logeren bij Ons Tweede Thuis als bij familie thuis.

Vrijwilligers zijn ook welkom. Ze houden zich net als ieder ander aan de basisregels.

Testbeleid

Cliënten

Bij klachten laten we de cliënt testen bij de GGD.

Voor een enkele cliënt zal de gang naar een GGD-testlocatie ingewikkeld zijn. Er kan dan overlegd worden met de GGD of zij op de voorziening willen komen testen.

 

Medewerkers

 • Medewerkers maken zelf een afspraak om zich te laten testen bij 1 van de GGD-teststraten.
 • Zorgmedewerkers hebben voorrang met testen en geven dit ook aan bij het maken van een afspraak. Zie intranet voor meer informatie
 • Direct een afspraak maken voor testen via de GGD, 7 dagen per week.

Basisregels voor iedereen

 • Gebruik altijd en overal je gezond verstand om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen.
 • Hou anderhalve meter afstand van elkaar, dat zijn twee grote stappen
 • Vermijd drukte
 • Blijf thuis met klachten
 • Was je handen regelmatig met water en zeep en droog af met papieren handdoekjes
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, wend je hoofd af als een ander hoest of niest
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct in de prullenmand.

Bron: Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, overheid, RIVM, GHOR en onze eigen ervaringen en inzichten.
We stemmen steeds af met vertegenwoordigers van ouders en familie van Ons Tweede Thuis.
Als de inzichten veranderen, stellen we onze richtlijnen bij.

Blog van de bestuurder, Roel de Bruijn

Roel deelt in zijn blog voor familie en verwanten wat hem bezighoudt in deze corona tijden. Klik hier om zijn blog te lezen.

 

Contact

Heb je vragen? Mail dan het Coronateam.
Het Coronateam is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via email tussen 09.00 - 17.00 uur.

Dienstencentrum

Ons Dienstencentrum is bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur.
Heb je ons nodig, mail naar info@onstweedethuis.nl of bel 0297-353800.

Media en perscontact

Voor pers: neem telefonisch contact op met Mariska van Woensel: 06 46 60 35 35.