Topmenu

Taekwondo is super!


Taekwondo: wij zijn er klaar voor!

Zondag 3 februari was het zover! Vijftien mannen en vrouwen staan klaar, klaar om de uitdaging aan te gaan en te laten zien wat ze kunnen met Taekwondo. Spannend, heel spannend, want het zijn wel de Nederlandse kampioenschappen. Er is hard getraind op verschillende locaties in de regio. Vaak bij voorzieningen van Ons Tweede Thuis, aansluitend op het werk of als onderdeel van de dagbesteding.

Allemaal winnaars

Het waren allemaal winnaars zondag 3 februari bij het 2e Special Needs NK Taekwondo. Allemaal winnaars? Dat kan toch niet? Ja, dat kan wel bij Special Needs Nederland. Zij willen sport toegankelijk maken voor iedereen. Iedereen met een uitdaging zoals zij dat noemen. Mensen verbinden en fysiek en mentaal versterken met de oosterse krijgskunst Taekwondo.

Fysiek bezig vergroot je zelfvertrouwen waardoor je sterker in je schoenen staat. Maar je wordt er ook actiever, fitter en blijer van als je Taekwondo doet.

De mensen die meedoen, hebben er plezier in. En het werkt echt. Lekker je boosheid afreageren tijdens het boksen, lekker schreeuwen bij elke stoot. Dat lucht op! Maar ook het samen ergens voor gaan, respect tonen voor elkaar. Met als beloning dat je heel relaxed uit de les stapt. Lekker, goed in je vel met een leeg hoofd en vol energie.

Special Needs Nederland, ontstaan uit een passie

Er zit zeker een visie achter. Special Needs Nederland onderscheidt zich door specialisaties en kennis te bundelen. Iedere deelnemer kan zich daarom uiten en ontwikkelen op zijn of haar manier.  
Er wordt gebruik gemaakt van Special Needs Taekwondo, aangepast (kick)boksen, Visie-Brein en reflextrainingen. Het plezier van de deelnemers staat voorop. Niet alleen mensen met een verstandelijke beperking, maar ook ouderen en kinderen die een zetje nodig hebben, kunnen er terecht.

David Chung is oprichter van Special Needs Nederland

David vertelt over zijn passie. Hij kwam zo maar binnenstappen bij werk- en dagcentrum Middelpolder. Hij wilde iets betekenen voor mensen die het net niet alleen redden in de samenleving en in de sport. Na de eerste kennismaking met Middelpolder ging hij het gewoon maar eens proberen: Taekwondo in de sportzaal van Middelpolder. De proeflessen waren een succes. Cliënten genoten er van en het mooiste was dat het een hele positieve uitwerking had op het welbevinden van de sporters.

Kortom: vanaf 2016 is er wekelijks Taekwondo Special Needs bij Middelpolder. Vanaf 2017 ook bij GewoonDOEN! in De Oude Veiling in Aalsmeer en nu als onderdeel van de dagbesteding bij o.a. woon- en dagcentrum De Dijk. Vanaf februari 2019 ook als onderdeel van de Verlengde Leerweg.

Tijdens de lessen bij Middelpolder en GewoonDOEN! krijgt David hulp van jonge mensen die op zijn sportschool Chung Do Kwan Taekwondo beoefenen. Jonge mensen die het leuk vinden om juist onze mensen te helpen bij hun lessen. Mooie integratie over en weer.

Wat vinden de deelnemers van Taekwondo?

De deelnemers vertellen graag waarom zij zo enthousiast zijn voor Taekwondo.

Waarom is Taekwondo het belangrijk voor je?

Britt vertelt dat ze het leuk vindt om met een groep samen aan de slag te zijn. En ze wordt er rustig van, dat vindt ze heel fijn.  
Kim wordt er blij van, ook als ze eigenlijk geen zin heeft omdat ze moe is en haar hoofd vol zit, gaat ze toch. Ze vertelt dat ze dan lekker aan de slag gaat en dat er dan een ‘stofje’ vrijkomt waar ze weer blij van wordt. Ze gaat dan naar huis met een opgeruimd hoofd en vol energie.
Feroz vindt het fantastisch, doet altijd zijn best. Hij was ook eerste bij de NK op 3 oktober. Daar is hij best trots op!
Gerben heeft vroeger al op Taekwondo gezeten. Nu loopt hij stage bij GewoonDOEN! en is weer aangehaakt bij het Taekwondo-team in De Oude Veiling. De NK vond hij eigenlijk best wel een beetje spanend.

Wat moet je juist wel en juist niet doen?

Britt vertelt dat je de technieken die ze leert bij Taekwondo niet mag gebruiken buiten de sportzaal. Ze is daar heel stellig in. Dat mag echt niet is haar op het hart gedrukt. De anderen uit het team beamen dat volmondig. En het is wel fijn als je er gewoon bent, sporten doe je samen. Dus niet te vaak afwezig zijn!

WK Special Needs Taekwondo in Nieuw Zeeland

De uitnodiging om mee te doen aan het WK in Nieuw Zeeland is voor allemaal een hoogtepunt. Alle sporters in de diverse teams trainen hard. Wat het extra spannend maakt, is of het wel gaat lukken. Er moet nog een aardig bedrag bij elkaar gesprokkeld worden voor de reis naar en het verblijf in Nieuw Zeeland.

Maar de stemming is optimistisch. De stelling is: we gaan erheen, David krijgt alles voor elkaar!
Er zijn verschillende acties uit om geld bij elkaar te krijgen. De gemeente Amstelveen wil helpen, er zijn fondsen die iets bij willen dragen en er is een crowdfundingpagina. Daar kan iedereen een bijdrage doen, klein en groot. Kijk op www.stichtingspecialneeds.nl voor meer informatie. 

Kom een keertje meedoen!
WDC Middelpolder, Veteranenlaan 3, 1183 DL Amstelveen op donderdagmiddag.
De Oude Veiling, Marktstraat 19, 1431 BD Aalsmeer op woensdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur

Vragen? Je kunt bellen of mailen met David, tel. 06 254 333 75 of mailen met info@stichtingspecialneeds.nl