Topmenu

Adviespunt helpt bij alle vragen met onderzoek, advies, training, therapie

EMDR: laatje dicht

EMDR is iets met snelle oogbewegingen…. Wat is het en wanneer is het een goede keuze? Floor van Schoonhoven van het Adviespunt weet er meer over te vertellen. 

“EMDR is heel geschikt als iemand iets heeft meegemaakt dat in de weg gaat zitten. Of als iets naars langere tijd duurt. Iemand kan bijvoorbeeld slecht slapen, veel schrikken, weinig zelfvertrouwen hebben. Als je weet of vermoedt dat er iets gebeurd is, kan EMDR helpen.”

Afgeleid

Bij EMDR moet je juist aan die nare situatie denken. De therapeut zoekt via doorvragen het naarste plaatje. Dan word je afgeleid doordat je met je ogen snel van links naar rechts gaat om een lichtje te volgen. Of met klopjes links en rechts op je schouder of met geluiden in je linker- en rechteroor. Als iemand zelf de situatie niet kan beschrijven, kan een ander dat doen. 

Opgeruimde ladenkast

“Het is alsof je allemaal laatjes hebt in je hoofd en uit dat ene laatje hangt van alles  waar je je aan blijft stoten. Met EMDR kan dat laatje dicht gaan zodat je er geen last meer van hebt. De herinnering blijft wel maar de spanning eromheen is minder”, aldus Floor. 

Met een lach

“Een voorbeeld: de oma van een meisje lag in het ziekenhuis. Het meisje durfde haar niet meer te bezoeken en de oma overleed zonder dat het meisje afscheid kon nemen. Zij voelde zich schuldig en na een paar jaar kon zij nog steeds alleen huilend over haar oma vertellen. Haar zelfvertrouwen was afgenomen. Na de EMDR was zij weer vrolijker en zag je haar zelfvertrouwen weer terugkomen. Zij kan nu met een lach leuke herinneringen ophalen aan haar oma!”

Rots en Water

Danny volgde de training Rots en Water bij trainer Manouk: “We deden allerlei oefeningen. Ik mocht een heleboel dingen in de zaal zetten. Ik moest alles zo snel mogelijk aantikken en weer terug rennen. Ik was heel snel! Daarna ging Manouk in de weg lopen. Dat was veel lastiger. De laatste ronde begon ze me ook te duwen. Dat vond ik niet leuk en dat heb ik ook gezegd. We hebben ook een oefening gedaan, toen bouwden we allebei iets op een eigen plek. Zij ging gewoon bij mij spullen wegpakken! Toen ik vroeg of ik het terug mocht, zei ze ‘nee’.”

Ik wel maar jij niet

Danny is een jongen van 12 jaar, vrolijk, lief en actief. Hij vindt het leuk om samen met andere kinderen te spelen, maar hoort vaak van de juf dat hij anderen niet moet aanraken. Hij begrijpt dat niet en vindt het lastig. In de training Rots en Water leerde hij dat hij het wel leuk kan vinden om iemand aan te raken maar de ander misschien helemaal niet. 

Grappig?

“Ik leerde zelf te kiezen wat ik doe. Ik moest heel stevig gaan staan en Manouk leunde toen tegen mij aan. Ik vond het wel grappig om dan opzij te stappen maar Manouk vertelde dat zij mij dan minder vertrouwt en dat zij dat niet leuk vond. Best lastig om te begrijpen. In de training leerde ik dat ik ook wel eens iets niet leuk vind wat een ander doet. En dat dat ook andersom kan. Ik heb nu afgesproken dat ik eerst even vraag of ik iemand mag aanraken, om zo te weten wat iemand wil en om geen ruzie te krijgen.”

Meer weten?

Het Adviespunt helpt bij alle vragen. 
Met:

  • onderzoek
  • advies
  • training of therapie

Adviespunt
adviespunt@onstweedethuis.nl
adviespuntonstweedethuis.nl
020 4061030

Comments are closed.