EMB in het vizier; Het leuker leven voor Sweder door Samen zien

Sweder, Peter enTessa
Cliënt, vader en begeleider
Marius Meijboom, Amsterdam

Sweder is 20 en woont bij de Marius Meijboom. Hij heeft een ernstige meervoudige beperking (emb). Zijn vader Peter en zijn begeleider Tessa deden mee aan het project ‘EMB in het vizier’ van Kennisplein Gehandicaptensector. Ze zijn aan de slag gegaan met de app: Samen zien.

Wat vertelt Sweder ons?

Peter: “Wij willen dat Sweder het leuk heeft in zijn leven. Hoe kunnen wij zijn kwaliteit van leven verhogen? Tessa: “Sweder geeft kleine signalen over wat hij wel en niet wil. Het is ingewikkeld om die signalen te ‘lezen’. Wat wil hij ons vertellen? Zien we die signalen op dezelfde manier als ouders en als begeleiders? Als we Sweder beter snappen kunnen we doelgerichter werken. Dat was onze inspiratie om mee te doen met EMB in het vizier.“

Foto’s van vroeger als rode draad

Peter: “In een goed-levengesprek zijn we met fotoboeken teruggegaan naar vroeger. Dat was fijn om te doen. Sweder was vroeger actief en binnen ons gezin was hij er altijd bij: mee winkelen, wandelen, naar Artis, de Efteling, op vakantie… De laatste jaren is hij passiever.” Tessa: “We werken met de LACCS*-methode. Daaruit kwam naar voren dat Sweder meer uitdagende activiteiten nodig heeft. In de fotoboeken hebben we goede voorbeelden gevonden van activiteiten die hij leuk vond.

Samen Zien-app

Beeld zegt meer dan 1000 woorden. Daarom zijn we foto’s gaan delen via een iPad. Op een gegeven moment konden we een app bouwen met de foto’s uit de fotoboeken en met nieuwe foto’s. Deze foto’s zijn voor het hele netwerk inspiratie voor nieuwe activiteiten. Je ziet op de foto’s immers wat Sweder leuk vindt om te doen. We delen ook beeld en film wanneer we vragen hebben en ouders en collega’s mee willen laten kijken. Hun reacties houden ons scherp: zien we samen wel hetzelfde? Op deze manier zijn we dagelijks actief met Sweder’s doelen bezig.

En nu verder…

Ons eerste doel is dat het netwerk van alle bewoners van de Marius Meijboom met de app gaat werken. We willen onze kennis ook delen, zodat andere locaties en stichtingen er mee kunnen werken. Voor informatie kunnen ze bij ons op de Marius Meijboom terecht of via de website: samenzien.info.

Other stories

Een beter leven door onderzoek

Andy, John, Yvonne, Celine, Petra en Paula
Cliënt, ouder, stagiaire, begeleider en hoofdonderzoeker

Via onderzoek samen met de universiteit en collega-organisaties proberen we mensen met een ernstige meervoudige beperking beter te begrijpen. Het ...

Lees meer
Lees meer over Een beter leven door onderzoek