Gebruik onze ervaringen

Mark, Heleen, Jorgen en Melanie
Ervaringsdeskundige
Ons Tweede Thuis

Wie kan er beter meepraten over wat belangrijk is voor mensen met een beperking dan de mensen zelf? Daarom zijn er bij Ons Tweede Thuis mensen met een beperking als ervaringsdeskundigen actief. Ze delen hun ervaringen met anderen. De ervaringsdeskundigen hebben officieel gesolliciteerd voor deze functie en zijn vervolgens meteen met een opleiding gestart. Hieronder interviewen Mark Meekel, Heleen Bekker, Jorgen Bunte en Melanie Vorselman elkaar over de sollicitatie, de opleiding en de toekomst van ervaringsdeskundigen. Gelijk een mooie oefenopdracht voor de opleiding. Petra Daalman is als projectbegeleider van de ervaringsdeskundigen bij het interview aanwezig.

Sollicitatie

Jorgen vraagt Melanie:

Hoe ging je aanmelding?
Melanie: “Annemarie van de training Flink! zei dat het misschien wel iets voor mij was. Ik was wel zenuwachtig voor het gesprek.”

Zie je Flink! terug bij je sollicitatiegesprek?
Melanie: “Ja, in zekere zin wel. Flink! is weerbaarheid, voor jezelf opkomen, sterker in je schoenen staan. In het sollicitatiegesprek kon ik vertellen wat ik wilde. Ik voelde me op mijn gemak en durf me door Flink! meer te uiten.”

Zie je verschil tussen Flink! en de cursus ervaringsdeskundige?
Melanie: “Er is overlap. Je deelt bij allebei ervaringen en vertelt iets over je zelf.”

Melanie interviewt  Jorgen:

Waarom heb jij gesolliciteerd als ervaringsdeskundige?
Jorgen: “Ik wil iets nieuws leren.”

Je hebt een nieuwe uitdaging nodig. Krijg je wat je ervan  verwachtte?
Jorgen: “Ik laat het op me af komen. Eerst jullie allemaal leren kennen. Ik ben gewend om te improviseren. Dat doen we bij ImproBattle (theatersport voor jongeren, red.). Nu leer ik ook goed voorbereiden. Daar vraag ik wel hulp bij van jullie. Ik vind dat begeleiders cliënten meer als gelijken moeten zien. We kunnen daar als ervaringsdeskundigen bij helpen.”

Hoe heb je je voorbereid op de sollicitatie?
Jorgen: “Ik heb mijn ervaringen als ambassadeur van ImproBattle op mijn CV gezet.”

Welke ervaringen? Waar ben je tegenaan gelopen?
Jorgen: “Ik had het gevoel dat ik de enige ben met een verstandelijke beperking. Dat is helemaal niet zo. Bij ImproBattle heb ik geleerd dat iedereen wel ergens bij hoort.”

Toekomst van ervaringsdeskundigen

Mark vraagt Heleen:

Hoe zie jij je toekomst als ervaringsdeskundige?
Heleen: “Ik zou wel een vaste baan met inkomen willen als ervaringsdeskundige. Ik wil graag mijn ervaringen meegeven aan mensen en mensen helpen met voeding en overgewicht. Een blog schrijven, adviezen geven. Mensen met een beperking kunnen ook veel. Daar wordt vaak niet naar gekeken.”

Melanie, hoe zie jij je toekomst?
Melanie: “Ik hoop iets voor anderen te betekenen. Bijvoorbeeld door naar scholen te gaan en te vertellen wat het inhoudt een beperking te hebben. Ik heb een hoop meegemaakt en kan veel toevoegen. Ik vind het fijn om mensen te helpen.”

Petra heeft ook een vraag:

“Wat kun jij als ervaringsdeskundige meegeven aan een student op een zorgopleiding die begeleider wil worden? Wat moet een begeleider nooit doen?”
Heleen: “Iemand op de vingers tikken. Je moet iemand niet als klein kind behandelen. Ik ben een volwassen vrouw. Laat mij in mijn waarde.”
Jorgen: “Ik zou zeggen ‘maak fouten en leer ervan’. Tegen mijn persoonlijk begeleider heb ik wel eens gezegd ‘laat los, durf eens nee te zeggen maar geef altijd een reden’.”

Heleen interviewt Mark:

Wat is belangrijk voor ervaringsdeskundigen bij Ons Tweede Thuis?
Mark: “Dat zij hun ervaringen erbij betrekken. Dat dingen verbeteren met hulp van mensen uit de praktijk.”

Wat wil je doorgeven aan anderen?
Mark: “Dat weet ik nog niet. Het is nog in een heel pril stadium. Ik moet het eerst nog gaan ervaren als ervaringsdeskundige. Hoe is dat met jullie?”
Jorgen: “Heb er veel plezier in. Je doet het voor Ons Tweede Thuis maar ook voor jezelf. Ik leer zelf dat ik niet altijd kan improviseren maar dat ik soms moet voorbereiden.”

Opleiding Samen Sterk

Vertel eens iets over de opleiding.

Mark: “Je leert breder denken dan alleen voor jezelf. Ik word me bewust dat sommige dingen voor mij heel gewoon zijn, maar voor anderen niet. Je leert kijken wat werkt voor heel  Ons Tweede Thuis.  Jorgen: “Ervaringsdeskundigheid is advies geven  en er is gelukkig veel humor. ”
Melanie: “We leren ook feedback geven.”
Jorgen: “Wat ik ook nog belangrijk vind: als iemand een crisis heeft, wordt er dan wel gekeken of die persoon goede persoonlijk begeleiders heeft gehad?”
Petra: “Zouden begeleiders dat prettig vinden om te horen?”
Jorgen: “Ik vind het ook niet altijd leuk wat begeleiders van mij vinden.”

Other stories