Alle dagen leren: kinderfysiotherapeut Karin Brans laat iedereen meedoen

Karin Brans
Fysiotherapeut
KDC Nifterlake, Amstelveen

Niet meedoen is geen optie bij Kinderdienstencentrum Nifterlake. Op deze plek kan iedereen meedoen op zijn of haar eigen niveau. Dat betekent bijvoorbeeld dat elk kind meedoet met gym, ook de kinderen waarvan op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is of ze dat kunnen. Kinderen laten ervaren wat ze wél kunnen is voor fysiotherapeut Karin Brans de mooiste uitdaging. En vooral: ze laten voelen dat ze ergens bij horen. Samen gymmen, samen naar de snoezelruimte en samen werken aan persoonlijke doelen.

Karin: “Ik werk hier nu 6 jaar en ik heb deze doelgroep in mijn hart gesloten. Als fysiotherapeut kan je echt een verschil maken, al zit dat soms in kleine dingen. Eigen regie is ontzettend belangrijk. Daarom is er bij elke groep ook een Bij iedere groep is een fysio- en ergotherapeut, logopedist en gedragsdeskundige betrokken. We kijken samen met de begeleiders hoe we doelen en adviezen kunnen integreren in de dagelijkse activiteiten. We staan echt met een team samen om het kind heen en kijken samen met de ouders naar hoe we kunnen werken aan kleine doelen die een groot verschil kunnen maken. Leren traplopen bijvoorbeeld, of eten met een vork. Een kind van 7 leren omrollen of zelfstandig naar de badkamer lopen met een rollator.”

Van elkaar leren

Op Nifterlake worden kinderen ingedeeld op leeftijd. Dat is een bewuste keuze, omdat ze zo in aanraking komen met kinderen van wie ze iets kunnen leren. Voor de kinderen die zelf wat meer cognitieve uitdaging kunnen gebruiken zijn er twee leerkrachten aangesteld, die een educatief programma aanbieden. Het is voor de begeleiders ook heel fijn om de leerkrachten in de groep te hebben, want zij leren hiervan hoe ze een kring kan invullen en welke werkjes zij kunnen aanbieden om aan te sluiten op het cognitieve niveau van de kinderen. Het zijn vaak kinderen die net niet mee kunnen komen in het onderwijs, maar wel graag willen en kunnen leren. Karin: “Kinderen die op hun eigen niveau les krijgen van een leerkracht zien we de kinderen echt met sprongen vooruit gaan.”

Er mogen zijn

Er zijn veel momenten waarop Karin trots is op haar werk, maar ze bewaart extra bijzondere herinneringen aan de dag waarop ze met alle kinderen naar sportcentrum Only Friends gingen. De kinderen mochten alle sporten uitproberen. De ouders zagen dat sporten wel degelijk mogelijk is, ook met een beperking. Sommige ouders hebben hun kinderen daarna aangemeld bij Only Friends. Ze vertelden me dat ze het zo geweldig vinden dat hun kinderen wél mee kunnen doen. We wandelen ook veel door de wijk met de kinderen. Dat is belangrijk vind ik, omdat je er ook een signaal mee afgeeft: “We zijn hier, en we mogen hier zijn.”

 

.

 

 

 

Other stories

Het bijzondere verhaal van Mara

Mara

Ampersand

Lees het verhaal van Mara en haar prachtige ontwikkeling Wij willen graag het bijzondere verhaal van Mara met jullie delen. ...

Lees meer
Lees meer over Het bijzondere verhaal van Mara

Leven met NAH

leven met NAH

dag activiteitencentrum Saafting

‘Toen ik ging slapen en wakker werd, had ik een beroerte. En de rest is history’ Net als Gerard-Jos lopen ...

Lees meer
Lees meer over Leven met NAH

Quintin en Kaj hebben een zus met een zwembad

Quintin en Kaj
Broers van Noa
KDC Nifterlake, Amstelveen

Zorgen doen we samen bij Ons Tweede Thuis. Familieleden en andere dierbaren van onze cliënten zijn meer dan welkom. ...

Lees meer
Lees meer over Quintin en Kaj hebben een zus met een zwembad