Echt iets betekenen voor anderen

Michelle en Gerard
Vrijwilligers
De Biezenwaard, Uithoorn

Wat zeggen vrijwilligers over plezier in vrijwilligerswerk? Michelle Spruit en Gerard Ritstier zijn vrijwilliger bij De Biezenwaard, verpleegkundig kinderzorghuis. Beiden zijn met passie vrijwilliger, want ‘je kunt echt iets betekenen voor anderen’.

Deze twee vrijwilligers zijn elk in een heel andere fase van hun leven, maar voelen zich allebei betrokken bij mensen die zorg en aandacht nodig hebben. Zoals de kinderen van De Biezenwaard. Michelle volgt de opleiding hbo-verpleegkunde en Gerard was eerst brandweerman, daarna milieuambtenaar en is nu met pensioen.

Waarom vrijwilliger bij De Biezenwaard?

Michelle: “Ik was specifiek op zoek naar vrijwilligerswerk in een kinderverpleeghuis. Ik wil iets betekenen voor anderen én ervaring op doen voor mijn opleiding. Na de hbo-verpleegkunde wil ik verder met kinderverpleegkunde.” Gerard zag een advertentie voor vrijwilligers voor een kinderhospice in Amsterdam. Dat was te ver weg en hij ging wat meer in de buurt kijken. Zo kwam hij bij De Biezenwaard (en later bij Hoofdweg, De Zevenster en Ringvaart in Hoofddorp).

Wat betekent het vrijwilligerswerk bij De Biezenwaard voor jullie?

Gerard: “Voldoening. Ik kan hier ontspanning geven aan de kinderen. Je kunt hier echt veel betekenen voor kinderen. En natuurlijk een zinvolle invulling van mijn dag.” Michelle beaamt dat volmondig: “Ja, iets kunnen betekenen. De kinderen en ik leren elkaar kennen. Het is erg leuk als je dan een glimlach op hun gezicht ziet verschijnen. De kinderen hier hebben een beperking en het is een uitdaging hoe ik met hen kan communiceren. Om te leren wat hun gezichtsuitdrukking betekent. Verder zijn het natuurlijk gewoon kinderen zoals alle kinderen.”

Wat hebben jullie nodig om plezier in je vrijwilligerswerk te houden?

Michelle: “Het is belangrijk dat medewerkers je erbij betrekken.” Gerard gaat verder: “Dat er een goede sfeer is. Je moet als vrijwilliger geaccepteerd zijn door medewerkers. Ik voel mij hier als vrijwilliger gewaardeerd. Er zijn workshops, dat is ook goed. Ik heb laatst de workshop ‘ondersteunende gebaren’ gedaan, erg leuk.” “Ja, zulke workshops kunnen waarde toevoegen. Het geeft ook een teken vanuit Ons Tweede Thuis: ‘fijn dat jullie er zijn, we ondersteunen jullie’”, aldus Michelle. Gerard: “Ik heb geen wensen meer, hoor. O ja, misschien een goede registratie van vrijwilligers. Ik krijg nu van alles vier keer omdat ik op vier locaties vrijwilliger ben….”

Mail voor meer informatie over vrijwilligerswerk naar:
vrijwilligers@onstweedethuis.nl

Other stories

Weg achter die geraniums

Peter Maars
Vrijwilliger
De Dijk, Amsterdam

Als je, zoals ik, zo’n 40 jaar maatschappelijk werker bent geweest en dan gepensioneerd wordt, ontstaat er van de ene ...

Lees meer
Lees meer over Weg achter die geraniums

Vrijwilligerswerk, genieten

Lydia en Galienne
Vrijwilliger en bewoner
Ons Tweede Thuis, Aalsmeer

Lydia de Vries zocht vrijwilligerswerk en vond dat op aalsmeervoorelkaar.nl. Nu zwemt zij al anderhalf jaar samen met Galienne ...

Lees meer
Lees meer over Vrijwilligerswerk, genieten

Vrijwilliger Willem: naar de voetbal

Willem en Frank
Vrijwilliger en bewoner
Zijdelveld, Uithoorn

“Ach man, ik hou helemaal niet van voetbal”, zei Willem toen hij gevraagd werd als vrijwilliger. Maar hij gaat nu ...

Lees meer
Lees meer over Vrijwilliger Willem: naar de voetbal