Schilderen is geluk

Sam
Cliënt
Kunst om de Hoek, Haarlem

Sam schildert graag beroemde mensen met wie hij wat heeft. Hij heeft Johan Derksen geschilderd en dat werk hangt nu bij Johan thuis.

Sam werkt bij Kunst om de Hoek in Haarlem, een centrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Hij is daar helemaal op zijn plek. Geen stress of hoge werkdruk en fijne collega’s. “Ik ben in 2010 begonnen met tekenen. Sinds 2012 werk ik hier: ik heb kantinedienst, ik schilder en werk bij de houtwerkplaats. Ik heb wel eens meegedaan met exposities en cursussen. Vorig jaar had ik een tentoonstelling bij Stichting De Baan, een cultuurcentrum voor mensen met een beperking. Ik volg daar activiteiten en heb contact gelegd met de beheerder van het pand. Jezelf promoten, hé: hier ben ik!

Mensen mogen het mooi vinden of niet,
het is mijn eigen visie. Ik heb mijn eigen stijl ontwikkeld.
Schilderen is mijn passie, ik zie dat niet als werk.

Ik schilder graag beroemde mensen met wie ik iets heb. Iemand moet iets uitstralen. Herman Brood bijvoorbeeld, die heeft een mooi hoofd. Ik heb ook Keith Richards geschilderd. Dat was zo’n interessant gezicht, een heel mooi hoofd vol lijnen. Ik verdiep me in degene die ik schilder. Als het een zanger is, zet ik muziek op van die persoon. Ik schilder alleen artiesten van wie ik de muziek mooi vind. Tijdens het schilderen luister ik altijd naar muziek. In musea zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum kijk ik altijd naar de technieken die zijn gebruikt. Ter inspiratie.

Het gaat om trance, focus, schilderen uit emotie, ik stop er al mijn gevoel in. Het is echt een uitlaatklep. Geluk.

Andere verhalen