Wonen bij woonvoorziening Admiraal de Ruyterlaan

Werner, Trix, Hannie, Marinda, Gert, Patrick en Frederike
Begeleiders en bewoners
Admiraal de Ruyterlaan, Uithoorn

Woonvoorziening Admiraal de Ruyterlaan ligt aan de gelijknamige weg in Uithoorn. Het is onderdeel van een huizenblok aan de voet van de oude spoordijk. Een gewoon woonhuis en je ziet eigenlijk niet dat het een woonvoorziening is. Wel speciaal is de tuin, deels op het niveau van het huis en deels hoog op de dijk, verbonden door een lange houten trap. De ideale plek voor een lange zomeravond.

De tuin

Die tuin speelt een steeds grotere rol in het leven van de bewoners van de ‘Ruyterlaan’. Samen met de begeleiding denken ze na over wat er in moet komen te staan. Vandaag planten ze kruiden. Er zijn allemaal plantjes gekocht en die worden nu voorzichtig in de grond gezet. Straks kan de begeleiding de verse peterselie, rozemarijn, selderij en tijm gebruiken bij het koken van het avondeten.

Begeleider Werner doet veel aan de tuin: “Het is nog niet zo makkelijk want er ligt veel puin onder de grond, maar we hebben steeds meer succes. In het bovengedeelte hebben we van alles geplant wat nu goed op begint te komen. Aardbeien en tomaten bijvoorbeeld. Het moet een soort van snoeptuin worden. Als je boven op de bankjes in de avondzon zit kan je gewoon wat pakken. Aardbeien, frambozen en aalbessen, het wordt echt een hele fijne plek.

Trix legt uit hoe het precies werkt: “We mogen allemaal een gerecht uitkiezen, om de beurt. Ik heb kip met sperziebonen uitgezocht. En vanavond eten we schnitzel met broccoli. Gert: “Groeten en vlees dus, maar ik houd het meeste van sla en dan met karbonade en aardappels in hun schil uit de oven.

Hannie vindt het ook een goed huis: “Het is verdeeld in twee groepen, groen en rood. We hebben allebei een eigen huiskamer en eten apart. Dan zit je ook niet zo dicht op elkaar. Ik heb nog wel wat te wensen over: “ik zou zo graag een huisdier willen. Een hond of een kat of hamsters, maar het mag hier niet. Dat vind ik wel heel jammer. Toch heb ik wel een huisdier, een parkiet. Piep, piep doet hij de hele dag, gezellig!

Voetbal

Marinda vindt het een fijn huis. Ze woont er al sinds de oplevering van het huis in 2006: “Ik kwam van de Raadhuisstraat. Hier kreeg ik een veel grotere kamer met douche en toilet. Dat is veel beter. Gert woont er ‘pas’ vijf jaar: “Daarvoor bij papa en ook nog bij mijn broer en zus. Ik ben een echte Ajax-fan en dat zie je aan mijn kamer. Ajax-Dekbed en Ajax-behang natuurlijk. Mooi huis hoor en ik hoef niet zelf te koken, Dat doet Patrick, die is vandaag de begeleider.

De komende tijd heeft een deel van de bewoners echter wat anders aan zijn hoofd. Er zit een aantal fervente voetballiefhebbers bij en de wereldkampioenschappen zijn aanstaande. Een aantal jongens uit de staat is met de pet rond gegaan, ook bij de Ruyterlaan, en nu hangen de lantarenpalen vol met vlaggen. “Verder is er nog niet zo heel veel contact met de buurt, zegt teamleidster Frederike: We hebben wel een hele goede band met de mensen van hier naast. Als er een keer overlast is, kunnen ze meteen aankloppen. We denken er wel over om is wat meer voor de buurt te doen en ons wat bekender te maken.

De Ruyterlaan is een gezellige groepswoning, maar de bewoners hebben toch ook hun eigen leven. Eigenlijk meer dan je zou verwachten. Dat komt misschien ook doordat ze op veel verschillende plekken dagbesteding hebben: Amstel-Meer, Roerdomplaan en Middelpolder bijvoorbeeld. Als ze thuiskomen hebben ze naast hun groep hun eigen ruime kamer. En die tuin natuurlijk, het wachten is op de eerste aardbeien.

Dit artikel is eerder verschenen in Ons Tweede Thuis Magazine

Other stories

Wonen bij wooncentrum Amstel-Meer

Sjoek en Aroen, en Yannick en Herman
Bewoners Amstel-Meer
Amstel-Meer, Aalsmeer

Wooncentrum Amstel-Meer heeft diverse groepswoningen. Een paar bewoners willen graag vertellen over ‘hun’ woning: Sjoek en Aroen, en Yannick en ...

Lees meer
Lees meer over Wonen bij wooncentrum Amstel-Meer

Samen nadenken over eten

Joel, Oeds, Tjipke, Stella, Astrid en Ellen
Bewoners en begeleiders
Aan het spoor, Uithoorn en Turfsteker, Aalsmeer

Ik eet wat jij niet eet: Locatie Aan het Spoor “Ik eet, ik eet wat jij niet eet en het ...

Lees meer
Lees meer over Samen nadenken over eten

Ook voor familie een beetje thuiskomen

Rinus, Pieter, Amber en Suzanne
Familie en begeleiders
Hankstraat, Hoofddorp

De tijden zijn veranderd: vroeger zorgden medewerkers voor de cliënten en kwam familie op bezoek. Nu delen medewerkers en ...

Lees meer
Lees meer over Ook voor familie een beetje thuiskomen