Persbericht: Ons Tweede Thuis start als eerste zorginstelling met Modulair opleidingstraject

Zorgorganisatie leidt studenten binnen dertig weken op tot persoonlijk begeleider

Amsterdam/Haarlemmermeer, 24 januari 2023 – Zorginstelling Ons Tweede Thuis start vandaag met de pilot Modulair opleiden Maatschappelijk Zorg niveau 4. Tijdens de dertig weken durende opleiding volgen studenten via praktijk- en theorieonderwijs essentieel geaccrediteerde modules voor het werken in de gehandicaptenzorg. Hiermee is de organisatie de eerste zorgaanbieder in Nederland die een dergelijk traject aanbiedt. Na het afronden van het traject kunnen deelnemers direct aan de slag als persoonlijk begeleider bij Ons Tweede Thuis. Met het versnelde opleidingstraject probeert de instelling op een innovatieve manier het personeelstekort tegen te gaan.

In het nieuwe lesprogramma wordt het einddoel om een volledig diploma te behalen losgelaten. “We zien al langer een toename in het aantal openstaande vacatures en een afname in het aanbod van geschoold zorgpersoneel”, zegt Susan Veenhoff, bestuurder van Ons Tweede Thuis. “Een van de redenen hiervoor is dat mensen wel graag in de gehandicaptenzorg willen werken, maar opzien tegen een lange opleiding. Daarom focussen wij in verkorte tijd alleen op de meest relevante kennis. Hierdoor is het leertraject doelgericht, laagdrempelig en ook geschikt voor potentiële medewerkers zonder achtergrond in de zorg. Tijdens de aanmeldprocedure hebben we vooral gekeken naar de motivatie, vooropleiding en werkervaring van kandidaten. Mede vanwege het enthousiasme van de deelnemers verwacht ik dat dit traject een groot succes gaat worden.”

ROC van Amsterdam

De opleiding is opgezet in samenwerking met het MBO College West, onderdeel van het ROC van Amsterdam, waar deelnemers één dag per week theorielessen volgen. Voor het ROC is het ook de eerste keer dat ze een modulair leertraject aanbieden. “Als onderwijsinstelling herkennen wij de behoefte om opleidingstrajecten anders in te richten”, zegt Aad Knetsch, voorzitter directie MBO College West. “Niet alleen in de zorg, maar ook in andere sectoren zien we personeelstekorten. Organisaties willen niet meer onnodig veel tijd steken in lange opleidingen maar nieuw personeel snel volwaardig laten meedraaien. Daarom ben ik erg blij dat we deze pilot hebben opgezet.”

Volgend traject

Aan de pilot doen vijftien deelnemers mee, die tijdens het traject praktijkervaring opdoen op verschillende locaties van Ons Tweede Thuis. Een deel van de deelnemers werkt al langer bij Ons Tweede Thuis, anderen zijn helemaal nieuw bij de organisatie en in de zorg. Veenhoff: “Tijdens hun opleiding ondersteunen de studenten op de locaties en helpen ze bewoners met de algemene dagelijkse levensbehoeften. Gedurende hun opleiding brengen ze het geleerde in de praktijk. Zo nemen ze gaandeweg steeds meer taken van een begeleider op zich.” De deelnemers aan de pilot krijgen vandaag een introductiebijeenkomst, gevolgd door een officiële opening op de locatie van Ons Tweede Thuis in Amstelveen. Als deze pilot succesvol afgerond wordt, start in het najaar een tweede traject.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mariska van Woensel, coördinator communicatie Ons Tweede Thuis via 0297 353 845 of m.vanwoensel@onstweedethuis.nl.

Other news

Winkel Ampersand feestelijk geopend

1 juni was de feestelijke opening van Ampersand.  Burgemeester Gido Oude Kotte van Aalsmeer en Susan Veenhoff, bestuurder van Ons Tweede ...

Lees meer
Lees meer over Winkel Ampersand feestelijk geopend

Kwaliteitsjaarverslag 2022

Elke dag ondersteunen en behandelen we mensen met een zorg of ondersteuningsvraag met als doel om bij te dragen aan ...

Lees meer
Lees meer over Kwaliteitsjaarverslag 2022

Podcast: een ongewoon goed gesprek

Samen, jij en ik, dat is het motto van Ons Tweede Thuis. Meedoen in de samenleving staat voorop. Maar wie ...

Lees meer
Lees meer over Podcast: een ongewoon goed gesprek