Woonvoorziening IJweg

Kinderen en jongeren die intensieve verzorging en ondersteuning nodig hebben, kunnen niet altijd thuis wonen. Ze hebben, net als alle kinderen, wel behoefte aan een veilige, stimulerende en warme omgeving om zich te kunnen ontwikkelen. Woonvoorziening IJweg is zo’n veilige, stabiele en warme plek voor kinderen en jongvolwassenen met een ernstige tot zeer ernstige verstandelijke beperking.

Adres

Begeleiding en ondersteuning bij groepswonen

We kijken goed naar de behoeften en mogelijkheden van de kinderen en jongeren. Doel is dat zij op langere termijn naar een passende woonplek kunnen doorstromen.
We besteden veel aandacht aan de relatie tussen kinderen en begeleiders en aan een goede en open communicatie en samenwerking met ouders.

De kinderen en jongeren die op IJweg wonen laten verschillende vormen van (ernstig)afwijkend gedrag zien. De begeleiding zoekt de oorzaak van dit gedrag om die weg te nemen en om cliënten te helpen meer passend gedrag aan te leren. Op IJweg gebruiken we ook bijvoorbeeld foto’s, picto’s of gebaren om te communiceren.

Overdag gaan alle cliënten naar kinderdagcentrum of dagbesteding. Er is 24 uur 7 dagen per week begeleiding aanwezig. De begeleiders worden ondersteund door een gespecialiseerde arts, een orthopedagoog, een ergotherapeut. Indien nodig werken we ook samen met andere specialisten.

Hoe zien de groepswoningen van IJweg eruit?

IJweg heeft twee woonlagen met appartementen en twee groepswoningen. De eerste groep heeft een grote woonkamer met afsluitbare keuken, zes zit-slaapkamers, een toilet, een grote badkamer met een los zitbad, douche, toilet en wastafel, en een kleine badkamer met een douche en wastafel. De tweede groep heeft een grote woonkamer, een afsluitbare keuken, vijf zit-slaapkamers, een badkamer met  douche. Elke groep heeft een tuin, verder zijn er nog die tuinen die apart afgesloten kunnen worden.

Begeleiding en ondersteuning

Om hier te kunnen wonen kun je, met wat ondersteuning, zelf je vrije tijd invullen, je relatie met familie en vrienden onderhouden en je eigen huishouden verzorgen. De begeleiding helpt je wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld met  je persoonlijke verzorging, invullen van je dagprogramma, je huishouden, etc. De begeleiding van IJweg is individueel, volgens vaste afspraken en meestal in je eigen appartement. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig.

Overdag ga je naar je werk, dagbesteding of vrijwilligerswerk. Bij IJweg stimuleren we je om actief aan de maatschappij deel te nemen. In je vrije tijd kies je voor de activiteiten die goed bij je passen.

Hoe zien de appartementen van IJweg eruit?

IJweg heeft twee woonlagen met twee geschakelde groepswoningen op de begane grond en negen ruime appartementen op de verdieping. Van de negen appartementen zijn er zes met een woonkamer en een aparte slaapkamer. De andere drie hebben een ruime zit-slaapkamer. Alle appartementen hebben een woonkamer met een keukenblok, een badkamer met douche en een apart toilet. Internetaansluiting is op je appartement is in overleg mogelijk. In de gezamenlijke woonkamer is er altijd ruimte om samen iets te doen: koffie drinken, samen eten of naar een film kijken.

Waar ligt IJweg?

Woonvoorziening IJweg ligt in de wijk Overbos aan de rand van Hoofddorp. Het winkelcentrum, diverse voorzieningen en de bushalte zijn op loopafstand.

Voor wie?

Woonvoorziening IJweg heeft meerdere groepen voor:

  • Kinderen vanaf 5 t/m 23 jaar, met
    • een geldige indicatie VG6, VG7
    • IQ <45
  • volwassenen vanaf 18 jaar, met
    • een geldige indicatie VG 3, VG4 en VG 6
    • IQ >50

Meer informatie

Wil je meer informatie of denk je dat woonvoorziening IJweg de juiste woonplek voor jou of voor je kind is? Bel of stuur een mail en maak gerust een afspraak met de afdeling Zorgbemiddeling.

Goedemorgen,
Heb je een vraag over de zorg en ondersteuning op deze locatie?

Zorgbemiddeling

Ons Tweede Thuis

09.00 - 12.30

Heb je een vraag aan de locatie? De contactgegevens staan bovenaan deze pagina.