Topmenu

Maarten Nolte, een goed leven

Maarten: “Een goed leven voor mij kan niet zonder ademen! Je leven begint er mee en als je adem stopt, eindigt het. Zonder adem heb je niks. Het is niet voor iedereen even makkelijk. Er zijn veel mensen met een beperking die er moeite mee hebben.

Als ik het over mezelf heb is rust in mijn hoofd belangrijk. Dat gaat namelijk niet vanzelf. Ik moet een plek hebben waar het rustig is. Een eigen kamer waar ik mijn ding kan doen, een boekje lezen en tv kijken. Een kamer in een huis waar de sfeer goed is, waar je de mensen echt kent, waar je huisgenoten een deel vormen van je privéleven. Familie: heel belangrijk! Ze zijn er altijd als ik ze nodig heb. En werk natuurlijk. Als ik schilder op het atelier, valt de hele wereld weg. Al die dingen waar ik nu met jou over praat, die heb ik. Misschien geloof je me niet, maar ik heb een heel goed leven.”

Mies Nolte (de moeder van Maarten):

Positief denken

“Het leven is zoals het komt. Ik kreeg Maarten in 1958. De bevalling verliep niet voorspoedig. Kort daarna kwam de gynaecologe de kamer in en zei: ‘U heeft een spastisch kind, lees er maar wat over’. Dat was het dan, al mijn dromen en vooruitzichten, in één keer spatte alles uit elkaar. Gelukkig was een neef van mijn man neuroloog. We zijn met Maarten bij hem langs gegaan. Hij gooide mijn baby in de lucht, Maarten spreidde zijn armen en hij ving hem weer op.

‘Nou’, zei hij, ‘de olympische spelen.. dat wordt het niet, maar hij zal leren lopen.’ Dat was voor mij de doorbraak. Ik kon weer positief denken en we stortten ons op de zorg en opvoeding van Maarten. Er kwamen nog twee kinderen en met z’n allen kregen we een goed leven.

Ondertussen heeft Maarten bepaald geen makkelijk leven gehad, maar ondanks alle problemen die op zijn weg kwamen, bleef hij een positief mens.

Voor mij een bron van inspiratie en geluk. Daarnaast is het ook erg gezellig om bij hem te zijn. We doen van alles samen. Hij ziet en hoort veel, heeft overal een mening over. Ook over zijn eigen leven en als ik me daar weer eens zorgen over maak, zegt hij: ‘Ik ben een gelukkig mens, altijd geweest en die handicap, ach, daar ben ik nu echt wel aan gewend’.”

Marjan de Wilde (begeleider van Maarten):

Mogen zijn wie hij is

“Een goed leven voor Maarten? Dat hij mag zijn wie hij is en dat er rekening wordt gehouden met zijn belangrijke behoefte: rust. We hebben net een stressvolle tijd achter de rug met de verbouwing van Meer-Heem. Ook voor Maarten geen makkelijke tijd. Ik zie hoe hij zijn geluk hervindt in het ‘nieuwe’ huis. Minder drukte en meer gezelligheid op de groepen, een ruime kamer en de winkels weer op loopafstand. Samen met veiligheid en een goede ondersteuning ben je als begeleider echt blij dat je hem dat kan bieden.”

Dit verhaal komt uit het JIJ & IK magazine.

December 2020
Comments are closed.