ECHT meedoen in de wijk, vanuit je kracht

Ageeth en Joan
Begeleider en cliënt
Wijkteam, Amstelveen

Er zijn in Nederland veel kwetsbare mensen die zelfstandig wonen en die het niet lukt om mee te doen in de samenleving, om welke reden dan ook. Ageeth Willemsen beaamt dit. Zij werkt als begeleider in de wijkteams van Amstelveen. ”Ik ondersteun mensen die zelfstandig wonen en zo hun problemen hebben. Ik merk dat eenzaamheid bij deze mensen op de loer ligt. Als begeleider kan ik dat niet aanpakken. Het valt namelijk niet onder de WMO*, waaruit mijn ondersteuning betaald wordt. Terwijl ik het wel wíl aanpakken.”

Bijspringen en Versterken

In twee wijken van Amstelveen, Bankras en Kostverloren, loopt het project Bijspringen en Versterken. Ageeth doet daar vanuit Ons Tweede Thuis als coach aan mee. Zij was er direct enthousiast over. ”Mijn cliënt is gewoon een bewoner in de wijk. Die bewoner die zetten wij centraal. In plaats van de persoon met zijn beperking. Het belangrijkste dat ik vraag, is: wat wil jij nu echt? Daarmee gaan we samen aan de slag. Dat is toch anders dan in mijn rol als begeleider. Dan kom ik in de regel eenmaal per week bij iemand op bezoek, bespreken we samen punten waar zorgen over zijn, zodat diegene weer verder kan.” De nadruk bij Bijspringen en Versterken ligt op meedoen in de wijk, op de eigen kracht van mensen en meer zelfredzaamheid. Het lukt om kwetsbare mensen meer te laten meedoen. Met een coach zijn zij aan de slag gegaan en met hulp van de mensen om hen heen doen zij nu echt meer mee.

De droom van Joan

Joan is heel erg goed in koken. Het liefst doet zij dat voor heel veel mensen. Joan deed dit al een hele tijd niet meer. Haar doel was duidelijk: koken voor veel mensen. Ageeth: “Joan en ik zijn daar samen mee aan de slag gegaan. Zo heeft Joan in wijkcentrum Alleman een buurtmaaltijd gekookt. Zij was de chefkok en ik haar keukenhulp. Daarna gingen mensen uit de buurt haar benaderen om te koken. De volgende stap is dat ik haar geholpen heb met eigen visitekaartjes. Onze relatie is hierdoor veel gelijkwaardiger geworden. En het effect is dat Joan opener naar mij is geworden over de dingen die lastig voor haar zijn. Door haar openheid kan ik haar beter helpen. Ik merk hoeveel kracht er in Joan zit en die kracht helpt haar de lastige dingen beter aan te kunnen.”

Samenwerken

In Bijspringen en Versterken werken RIBW K/AM, GGZ inGeest, Participe/Vita-Amstelland, Ons Tweede Thuis en de gemeente Amstelveen nauw samen. Het project wordt gefinancierd door ZonMW en loopt tot september 2018.

Andere verhalen