Tot rust komen op Sluis-Zicht

Michel, Laura en Anne
Bewoners en begeleider
Sluis-Zicht, Nes aan de Amstel

Sluis-Zicht is een locatie van Ons Tweede Thuis in de weilanden bij Nes aan de Amstel. De locatie is gebouwd voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Op Sluis-Zicht zijn onze medewerkers gespecialiseerd in observatie en behandeling van gedragsstoornissen. Mensen wonen en werken er een bepaalde periode met als doel tot rust te komen en een zodanige structuur in hun leven te krijgen dat ze weer met lichtere vormen van ondersteuning kunnen leven.

Michel

Michel is een van de bewoners. Hij woont nu twee jaar en zes maanden in Sluis-Zicht: “Ik was erg onrustig toen ik hier kwam. Ik woonde bij mijn moeder maar dat ging niet meer. Toen hebben ze me hier naar toe gebracht. Ik ben hier veel rustiger geworden, maar of ik hier wil blijven, nou nee. Ik werk elke dag op het landgoed. Dat moet, maar ik vind dat eigenlijk best saai. Het is wel lekker in de buitenlucht, maar ja, de hele tijd dieren verzorgen enzovoort dat vind ik eentonig. Ik zou liever gaan vakkenvullen in de supermarkt.

Wat ik ook moeilijk vind is dat je niet zomaar naar buiten mag ‘floepen’. Gewoon even naar het dorp om te kijken of er aanbiedingen zijn in de winkels. Laatst dacht ik dat het me bijna lukte, maar toen werd ik toch weer tegengehouden. We doen hier natuurlijk ook dingen die ik wel leuk vind. Wandelen bijvoorbeeld. Vroeger liep ik de vierdaagse, elke dag 50 kilometer. Dat zou ik nu niet meer kunnen, maar we lopen hier in de polder. Stevige wandelingen, samen met de begeleiding. Er is hier ook gezelligheid. We zitten met z’n vijven op één groep. Het zijn leuke mensen. We kunnen goed samen aan tafel eten. Maar toch, als het aan mij ligt ga ik in de toekomst weer ergens anders wonen. In een huis in de stad, zodat ik overal zelfstandig naar toe kan gaan. Dat is mijn wens.

Anne

Anne is begeleidster op ‘Sluis’: “Mensen zitten hier echt om tot rust te komen. Ze hebben vaak een erg moeilijke periode achter de rug en wij proberen opnieuw structuur in hun leven te brengen. Dat doen we onder andere door werk op maat aan te bieden. Op deze manier gaan ze weer succes behalen in wat ze doen. Zeker voor mensen die zoveel tegenslagen hebben gehad is dat erg belangrijk. Ze werken onder andere in de moestuin. Je stopt een zaadje in de grond. Daar komt een plantje uit wat je goed moet verzorgen en uiteindelijk kan je de courgette of de aardappels vol trots naar het winkeltje brengen dat we aan de straat hebben gebouwd. Naast het werken op het land hebben we ook andere activiteiten zoals zwerfvuil uit de buurt ophalen. Dat wordt bovendien erg gewaardeerd door de bewoners van Nes aan de Amstel.

De individuele aandacht voor cliënten is belangrijk op onze voorziening. Ze zijn vaak hun hele leven enorm overvraagd en reageren sterk op prikkels van buitenaf. Door rust en een op de persoon gerichte structuur te geven, gaat het vaak snel al wat beter en kunnen we gedragsmedicatie afbouwen. We hebben in de jaren dat we hier aan het werk zijn gemerkt dat één ding daarbij erg belangrijk is: geen haast hebben. Als het vandaag niet lukt dan proberen we het morgen gewoon weer een keer.”

Laura

“Ik woon hier sinds oktober 2012 en zolang ik hier zit wil ik er het beste van maken. In het begin was dat niet zo makkelijk. Ik kwam uit een woonvoorziening en had allerlei psychiatrische problemen. Toen ik hier kwam mocht ik niet zoveel. De eerste weken kon ik mijn ouders niet eens zien en stond er bijna niks in mijn kamer. Daarna ging het langzaam vooruit. Steeds meer vrijheid. Nu mag ik op zaterdag zelf boodschappen doen in Uithoorn, mooi toch?

18b-observatie-en-behandelingHet werk op het land gaat me goed af. Je ziet alles groeien en dat vind ik fijn. Aan de weg hebben we een verkoopstalletje. Daar kunnen mensen uit de buurt hun groenten kopen. Nou dat is dus een groot succes! Er is na een dag meestal niets meer over. Sinds een tijdje heb ik ook al een baantje buiten de voorziening. Ik help Rinus de bloemenman uit Nes aan de Amstel met het schoonhouden van zijn bloemenstal en allerlei andere klusjes. Dat regelmatige werken zorgt ervoor dat andere dingen ook goed gaan. Afvallen bijvoorbeeld. Sinds ik hier woon ben ik al 38 kilo kwijtgeraakt. Goed he.

En de toekomst, tja, ik zie wel wat er op mijn pad komt. Het gaat mij echt om het hier en nu. Ik ben blij dat ik naar Sluis-Zicht gekomen ben om hulp te krijgen. Ik was daar zo naar op zoek en niemand lukte het om me dat te geven. Hier dus wel. Ik kan weer gewone gesprekken voeren met mensen en ben echt aan het veranderen in mijn hoofd. Wat ook helpt is dat ik hier een goede vriendin heb gemaakt. Dat is Wendy. Zij steunt mij en ik haar. Het is echt iemand waarmee je lekker kan praten. Langzaam aan wordt het leven weer wat overzichtelijker. Mijn vader en mijn vrienden van vroeger zeggen het ook, het gaat echt beter met me.”

Eerder verschenen in het Ons Tweede Thuis Magazine

Andere verhalen