Maccabiadelaan kijkt weer vooruit

Liese, Rowan en Ruth
Begeleiders en voorzitter familiecommissie
Maccabiadelaan, Amstelvaan

Er kan gelukkig weer wat

Woon- en dagcentrum Maccabiadelaan heeft een heftig jaar achter de rug. De locatie had een paar keer te maken met coronabesmettingen. Wat deed dat met medewerkers, cliënten en familie? Hoe pakken zij nu de draad weer op? Begeleiders Liese van Galen en Rowan van Soest en familielid en tevens voorzitter van de familiecommissie Ruth Feigenbaum aan het woord.

Ik kon niet bij haar zijn en haar helpen

Liese: “Wat ik heel erg vond was dat ik zelf in quarantaine moest, juist toen er in mijn woning een corona-uitbraak was. Een van de bewoners was heel erg ziek en ik kon niet naar haar toe. Ik kon haar niet helpen en mijn collega’s niet ondersteunen. Dat vond ik heel heftig.” Ruth reageert: “Naast die heftigheid is het eigenlijk ook mooi om te horen dat je daar last van had. Bij de Maccabiadelaan wonen mensen die heel afhankelijk zijn. Zij wonen, leven en sterven daar. Het is goud waard dat er dan personeel is zoals jullie, zo betrokken. Daar ben ik heel dankbaar voor.”

Zoveel impact op bewoners

Bij Rowan op de woning was al in april vorig jaar een uitbraak: “Er was toen nog zoveel onbekend. We konden de bewoners niet vertellen wat er aan de hand was, omdat zij dat niet kunnen begrijpen. Wij probeerden het zo goed mogelijk te doen. Iemand van ons bleef tijdens de uitbraak in de woonkamer slapen zodat de nachtdienst niet naar ons toe hoefde te komen. Het had en heeft zoveel impact op de bewoners. Zij zitten 24 uur per dag zeven dagen in de week in dezelfde bubbel. Alle structuur viel weg. Niet meer naar het dagcentrum of naar dagbesteding buiten de locatie.”

Angst dat mijn zusje zou overlijden

Ruth herkent het van haar zus Sascha die onrustiger wordt als de vertrouwde structuur wegvalt. Ruth: “Ik realiseerde me ook tijdens de uitbraak dat Sascha zou kunnen overlijden. En dat het mogelijk afgeraden zou worden om bij haar te zijn, omdat ik een probleem heb met mijn afweersysteem. Dat vond ik enorm moeilijk. Ik werd daarnaast juist positief geraakt door de saamhorigheid en inzet van de teams. Begeleiders hebben hun sociale leven even stil gezet ter bescherming van de bewoners. Als familiecommissie hebben we afgelopen zomer een brief gestuurd naar alle familieleden met het verzoek om bij te dragen aan een bijzonder cadeau voor de medewerkers als dank voor hun enorme inzet. Daar kwamen zo veel mooie reacties op. We hadden al in oktober 2020 twee avonden met een Joods* diner voor de medewerkers willen organiseren. Dat kon toen niet doorgaan vanwege de tweede coronagolf. En nu hopen we het binnenkort te kunnen doen. We hebben enorm veel waardering voor de medewerkers. Ik wil trouwens ook nog zeggen dat Ons Tweede Thuis het heel snel goed op orde had met quarantaineruimtes, een covid-afdeling, beschermingsmiddelen. Een groot compliment!”

*) De Maccabiadelaan is van oorsprong een Joodse locatie

Hechter team geworden

Voorzichtig kijkt iedereen nu weer vooruit. Er zijn geen besmettingen meer, bewoners zijn gevaccineerd en ook de vaccinatie van medewerkers is op gang gekomen. Liese: “Het heeft ons als team ook wat gebracht. We zijn hechter geworden. Ik ben blij dat we weer meer mogen. Zoals met cliënten ergens koffie drinken of een boswandeling maken. Of dat bewoners met iemand van een andere groep een spelletje kunnen doen. En dat we weer sjabbat kunnen vieren met elkaar. Dat pakken we langzaam allemaal weer op. Ik verheug me zelf op de trainingen van Triple C (dit is een van de methodieken van Ons TweedeThuis)die uitgesteld zijn, maar waar ik graag mee aan de slag ga. En ik ga natuurlijk graag ook lekker weer op vakantie.”

Bewonersvakantie, in de eigen bubbel

Rowan: “Wij gingen eind mei weer op bewonersvakantie. Daar keek iedereen ontzettend naar uit. We zijn netjes in de eigen bubbel gebleven, maar er wel echt lekker even uit geweest. Iedereen heeft intussen ook vakantie ingepland in het rooster zodat we dit jaar echt allemaal vakantie hebben. Ik hoop dat een bewoner weer naar dagbesteding buiten de Maccabiadelaan kan gaan, dat bewoners meer uit de bubbel mogen komen. Dat we echt iets leuks kunnen gaan doen. Het gaat de goede kant op hoor, want bewoners mogen weer naar huis. Er komen weer muziekoptredens.”

Nieuwe ideeën en diner voor medewerkers

Ruth: “Voor Sascha hoop ik dat zij weer haar gewone leven kan leiden, wat ze kan begrijpen. Ik hoop binnenkort het diner voor medewerkers te kunnen plannen! En ik bedenk me nu: zou er een terrasje kunnen komen bij de Maccabiadelaan waar bewoners koffie kunnen drinken. Misschien kunnen we daar met familie en vrijwilligers iets in betekenen? Toch eens met Sander (locatiemanager) bespreken.”

Other stories

Wonen bij woonvoorziening Admiraal de Ruyterlaan

Werner, Trix, Hannie, Marinda, Gert, Patrick en Frederike
Begeleiders en bewoners
Admiraal de Ruyterlaan, Uithoorn

Woonvoorziening Admiraal de Ruyterlaan ligt aan de gelijknamige weg in Uithoorn. Het is onderdeel van een huizenblok aan de voet ...

Lees meer
Lees meer over Wonen bij woonvoorziening Admiraal de Ruyterlaan

Wonen bij wooncentrum Amstel-Meer

Sjoek en Aroen, en Yannick en Herman
Bewoners Amstel-Meer
Amstel-Meer, Aalsmeer

Wooncentrum Amstel-Meer heeft diverse groepswoningen. Een paar bewoners willen graag vertellen over ‘hun’ woning: Sjoek en Aroen, en Yannick en ...

Lees meer
Lees meer over Wonen bij wooncentrum Amstel-Meer

Samen nadenken over eten

Joel, Oeds, Tjipke, Stella, Astrid en Ellen
Bewoners en begeleiders
Aan het spoor, Uithoorn en Turfsteker, Aalsmeer

Ik eet wat jij niet eet: Locatie Aan het Spoor “Ik eet, ik eet wat jij niet eet en het ...

Lees meer
Lees meer over Samen nadenken over eten