Topmenu

Vrijwilliger knutselavond

In september 2014 is woon- en dagcentrum Schoolweg geopend in Ouderkerk aan de Amstel. Dan heb je niet 1-2-3 voldoende vrijwilligers was de gedachte. Dus werd er een plan bedacht. Al snel ontstond het idee dat het goed zou zijn om folders in de wijk te verspreiden met een oproep voor vrijwilligers. Zo gezegd, zo gedaan. Clienten flyerden samen met begeleiders in de directe omgeving van de Schoolweg. Iets wat helemaal past bij de visie van de Schoolweg en van Ons Tweede Thuis: zichtbaar zijn en meedoen. Het bleek een goede actie te zijn: het leverde binnen de kortste keren 15 enthousiaste vrijwilligers op.

Knutselavonden en beautymiddag

Angele Wielinga is een van de vrijwilligers bij de Schoolweg. “Ik vind het heel fijn om iets voor en met mensen met een beperking te doen. Ik organiseer twee maal per maand op donderdagavond een knutselavond. Bewoners die het leuk vinden, komen dan kaarten maken, een grote hobby van mij. We beginnen gezellig met een kopje koffie of thee en gaan dan aan de slag. Ik krijg alle ruimte van de locatiemanager en begeleiders om de avonden zelf te organiseren. Er zijn geen begeleiders aanwezig bij de knutselavonden. Maar uiteraard wel in de buurt. Bewoners hoeven hier niets, als ze zin hebben komen ze en iedereen bepaalt zelf hoe lang hij of zij meedoet. Ze kiezen zelf uit wat voor kaarten ze maken, hoeveel en voor wie. Ik heb een speciaal apparaat waarmee ik verschillende vormen kan stansen. Bewoners kiezen zelf wat ze leuk vinden. Je maakt hier je eigen keuzes. Daardoor loopt het waarschijnlijk ook zo goed. Inmiddels is de groep zo groot dat ik het nu samen met een andere vrijwilliger regel.

Ook heb ik al een keer een beautymiddag voor de bewoners georganiseerd en dat ga ik in november weer doen. Ik woon in Ouderkerk aan de Amstel. Ik kom uit een groot gezin en ken veel mensen hier in het dorp. Ik was dus ontzettend blij dat mijn kapster, familie en vriendinnen mij wilden helpen bij het regelen van een geslaagde beautymiddag. Voor de beautydag in november heb ik nu ook mijn pedicure die tevens schoonheidsspecialiste is, gevraagd. Zij doet ook mee, daar ben ik erg blij mee.Wij genieten enorm van al die stralende gezichten. En als je twee dagen later van een bewoner hoort: ‘Ik heb gezwommen en de nagellak zit er nog steeds op’, dan ben je enorm dankbaar dat je dit werk mag doen. Het was een enorm succes en een voorbeeld hoe we als vrijwilligers echt kunnen bijdragen aan het uitbreiden van het netwerk van cliënten. Het allerleukst zijn de gesprekken en het contact met de bewoners. Soms maakt iemand spontaan een leuke kaart voor mij. Het doet me echt wat als ik merk dat bewoners het leuk vinden om me weer te zien.”

Dit verhaal komt uit het JIJ & IK magazine.

December 2020
Comments are closed.