Topmenu

Vrijwilliger Willem: naar de voetbal

“Ach man, ik hou helemaal niet van voetbal”, zei Willem toen hij gevraagd werd als vrijwilliger. Maar hij gaat nu toch iedere twee weken naar de thuiswedstrijd van de IJsselmeervogels uit Spakenburg. Met Frank van woonvoorziening Zijdelveld.

“Ik zag heel toevallig een keer ergens in een kerkblaadje een advertentie met ‘vrijwilligers gevraagd’. Die had ik uitgeknipt en na een paar maanden pakte ik hem weer eens op. Ik kende Ons Tweede Thuis al via woon- en dagcentrum Amstel-Meer. Ze vroegen voor Zijdelveld iemand die een keer per maand een biertje met iemand wilde gaan drinken. Zo ben ik zeven jaar vrijwilliger geweest voor een jongen die intussen ergens anders is gaan wonen. Een begeleider vroeg mij daarna of ik met Frank naar het voetballen zou willen gaan. Maar ik hou helemaal niet van voetballen en ook niet van grote mensenmassa’s. Wat moest ik bij het voetballen?! Maar het ging hier om een amateurclub en niet Ajax of zoiets. Wist ik veel dat Frank gek was van de IJsselmeervogels. Ik ben eerst maar eens een keer met hem naar een wedstrijd gegaan. We werden er goed ontvangen. Het beviel wel en we gaan nu voor het derde seizoen naar de thuiswedstrijden”, vertelt Willem. Frank vult aan: “Hij is zelfs fan geworden. Ik heb hem voetbalfan gemaakt. Ik was een keer bij een wedstrijd IJsselmeervogels tegen Nijkerk en was meteen verkocht voor IJsselmeervogels. Het is een goede vereniging. Ze hebben ook een G-team voor mensen met een handicap. Het eerste van IJsselmeervogels heeft een keer gespeeld tegen dat G-team en het G-team won met 1-0. Er is sfeer daar, voetbal leeft er. Ik heb daar echt het zaterdaggevoel.”

Willem werkt in de gevelreiniging en rijdt ook nog wel eens op een vrachtwagen. Frank werkt bij De Kuiperij op het Bedrijfsverzamelgebouw. Allebei werken ze met veel plezier fulltime en eens in de twee weken trekken ze dus op de zaterdag samen op bij het voetbal. Willem: “Ik zie Frank meer als vriend maar ik voel me wel verantwoordelijk voor hem. We waren bijvoorbeeld bij de derby tussen IJsselmeervogels en FC Spakenburg. Vroeger sloegen ze elkaar daar de hersens in. Nu was het gelukkig een groot feest maar ik let wel extra op Frank in dat soort situaties. Het is erg gezellig met hem, een goede afleiding. Ik heb geen tijd om depressief te worden met mijn werk, een extra ritje zo nu en dan op de vrachtwagen en met het voetballen met Frank. Ik kom ook regelmatig op donderdagavond even langs. Dan drinken we beneden in het restaurant wat, maken een praatje met andere cliënten of doen met wat mensen een spelletje.”Frank over Willem: “Willem is en hele leuke vrijwilliger. Het is meer dan gezelligheid. Ik kom met hem meer onder de mensen, maak makkelijker praatjes met mensen in het restaurant. Ik heb wel sociale contacten, met een tante, met mijn zus en met iemand die ik nog van vorig werk ken, maar het meeste doe ik met Willem.”

Dit artikel verscheen eerder in Ons Tweede Thuis Magazine.

Dit verhaal komt uit het JIJ & IK magazine.

December 2020
Comments are closed.