Serious game

Mark, Yvonne en Leroy
Ervaringsdeskundigen

Mark, Yvonne en Leroy zijn ervaringsdeskundigen van Ons Tweede Thuis. Ze werken mee aan een onderzoek van de Vrije Universiteit, Bartimeus en Ons Tweede Thuis. Het doel: een game maken voor mensen met een lichte verstandelijke beperking om eigen gedachten en gevoelens en die van anderen beter te leren herkennen en beter om te gaan met stress.

Emotie en stress

Mark: “De game is een reis, de speler is de reiziger. Hij of zij moet zelfstandig op pad en krijgt het daarbij niet makkelijk. Wat moet je doen om op reis te gaan, wat voor situaties kom je onderweg tegen en hoe ga je daarmee om. De situaties zijn verwerkt in diverse ‘levels’ en roepen emotie en stress op. Tijdens het spelen word je geconfronteerd met je reacties op die emoties en stress. Je leert steeds meer over je eigen gevoelens en die van anderen. Mijn taak bestond vooral uit het nadenken over de inhoud. Hoe ervaart iemand de game?

Ik vond bijvoorbeeld dat het ook leuk moest zijn om te spelen, niet alleen maar een confrontatie met heftige gevoelens.

Ik heb ook veel aan voorlichting gedaan. Samen met Yvonne ben ik de game gaan presenteren en uitleggen op bijeenkomsten en congressen.

Begrijpelijk voor mensen met een beperking

Yvonne: “Om de game goed te kunnen uitleggen, bijvoorbeeld aan cliënten van Ons Tweede Thuis, moet je hem natuurlijk ook zelf spelen. Ik leerde veel over mijzelf. Bijvoorbeeld dat ik niet altijd boos hoefde te worden als ik in een moeilijke situatie terecht kwam. We konden ook dingen toevoegen die we misten in de game. We hebben ons bijvoorbeeld sterk gemaakt voor een voorleesfunctie. Een aantal mensen dat de game gebruikt kan bijvoorbeeld moeilijk lezen. We hebben ook gekeken of de tekst bij de game goed te begrijpen was voor mensen met een beperking. Daarvoor zijn we toch ervaringsdeskundigen.”

Het doet echt iets met je!

Leroy: ”ik was één van de testpersonen en vond de game erg leuk om te spelen. Elk level begint met een filmpje om er een beetje in te komen. Goede acteurs die de kleine verschillen tussen emoties en stress mooi uitbeelden.

Ik kon de diverse levels goed doorlopen, maar merkte wel dat het voor mij wel wat uitdagender kon. Meer levels dus. En of het werkt? Het gaat natuurlijk over stress en emoties, maar gedurende het spelen merkte ik dat ik steeds meer ging ontspannen.

Je herkent situaties steeds beter. Het doet dus echt iets met je.”

Wil jij ook de serious game ’jij & ik’ testen?

En leren jezelf en anderen beter te begrijpen?

Ben je volwassen (18+) en heb je een licht verstandelijke beperking? En wil je het spel wel samen met jouw begeleider spelen? Dan zoeken de onderzoekers van de Vrije Universiteit jou!

Meld je samen met je begeleider aan en doe mee!

Neem contact op met onderzoeker Suzanne: s.d.m.derks@vu.nl
Je kunt ook kijken op: https://www.socialerelatiesenict.nl/infogame/ voor meer informatie!

Andere verhalen

Sociale Relaties en ICT

Martijn, Mark en Evelien
Ervaringsdeskundigen en onderzoeker

Ervaringsdeskundigen zijn als co-onderzoekers nauw betrokken bij wetenschappelijk onderzoek zoals Sociale relaties & ICT. Bijvoorbeeld Martijn Keesenberg en Mark Meekel ...

Lees meer
Lees meer over Sociale Relaties en ICT