Sociale Relaties en ICT

Martijn, Mark en Evelien
Ervaringsdeskundigen en onderzoeker

Ervaringsdeskundigen zijn als co-onderzoekers nauw betrokken bij wetenschappelijk onderzoek zoals Sociale relaties & ICT. Bijvoorbeeld Martijn Keesenberg en Mark Meekel

Martijn: “We hebben het thema voor een serious game bedacht: reizen. Nu bedenken we wat er in de game komt aan muziek, spel, beeld, teksten. Peter, de andere co-onderzoeker, en ik zijn diehard gamers, Mark niet. We vullen elkaar daarom mooi aan. Het is leuk om zo samen te werken.” Mark beaamt dat:

“We hebben allemaal onze eigen ervaringen en leren van elkaar.”

Als de game ontwikkeld is, gaan de co-onderzoekers hem uitproberen en daarna gaan de proefpersonen aan de slag. Mark: “Er zijn 250 mensen nodig. Het onderzoek bestaat onder andere uit een vragenlijst. Daar hebben we ook goed naar gekeken.”

Sociale Relaties & ICT is een onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam en onder andere Ons Tweede Thuis voor mensen met een verstandelijke beperking, hun begeleiders en hun ouders. Er zijn drie projecten die technologie (ICT) gebruiken om sociale relaties te bevorderen:

serious game ‘Jij & Ik’: computerspel voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Zij leren gevoelens en gedachten van henzelf en anderen beter begrijpen.

Aansluiten & Stimuleren: hiermee kunnen begeleiders en ouders beter inspelen op het gedrag van mensen met een ernstige meervoudige beperking

HiSense app matige en lichte verstandelijke beperking: via meerkeuzevragen leren ouders en begeleiders om alert te zijn op signalen van de cliënt zodat zij op een goede manier in kunnen spelen op diens behoeften.

Voldoening

Het geeft de co-onderzoekers veel voldoening om betrokken te zijn bij het onderzoek. Martijn: “Het is leuk om er deel van uit te maken. We hebben elkaar nodig en we worden serieus genomen.” “Dat is ook het doel van ervaringsdeskundigen”, vult Mark aan.

Zelfvertrouwen

De co-onderzoekers hebben een opleiding gevolgd, samen met de onderzoekers van de Vrije Universiteit en Ons Tweede Thuis. Een heel leerzame cursus. Martijn: “Ik heb mezelf meer leren kennen en meer zelfvertrouwen gekregen.” Mark: “Ik kan makkelijker naar buiten toe uitleggen wat mijn beperking voor mij betekent.”

Verrassend

Evelien van Wingerden-Fontein is onderzoeker aan de VU en vindt het belangrijk om mensen uit de doelgroep bij het onderzoek te betrekken: “De ervaringsdeskundigen helpen enorm met hun advies. Doordat we samen de cursus hebben gedaan, stonden  we meteen op gelijk niveau. De ervaringsdeskundigen hebben mij verrast in hoe goed ze kunnen uitleggen wat zij denken en vinden. Ze helpen ons echt om mensen met een lichte verstandelijke beperking beter te begrijpen. Ik kan de theoretische kennis daardoor beter vertalen naar praktische voorbeelden voor ouders en begeleiders.”

onstweedethuis.nl/wetenschappelijk-onderzoek

 

Andere verhalen

Serious game

Mark, Yvonne en Leroy
Ervaringsdeskundigen

Mark, Yvonne en Leroy zijn ervaringsdeskundigen van Ons Tweede Thuis. Ze werken mee aan een onderzoek van de Vrije Universiteit, ...

Lees meer
Lees meer over Serious game