Roel de Bruijn, bestuurder van Ons Tweede Thuis, nam je in het voorjaar regelmatig mee in zijn zoektocht om de coronacrisis binnen Ons Tweede Thuis in zo goed mogelijke banen te leiden. Nu de tweede golf een feit is, er weer strenge maatregelen zijn en het vaccin eraan komt, pakken we de blogs weer op.
Blog 5 februari
De medewerkers gehandicaptenzorg zijn nog in beeld voor vaccinatie
Wat was het weer spannend van de week. De spanning is zeker nog niet uit de wereld, maar we zijn als gehandicaptenzorg ook zeker nog niet doorgeschoven naar achteren. Afgelopen week is langs alle kanten hard gelobbyd om de vaccinatie voor de medewerkers boven water te houden. De Gezondheidsraad adviseerde nadrukkelijk om de vaccins van AstraZeneca die er aan komen in te zetten voor alle 60-64 jarigen en andere kwetsbare groepen. Laat in de middag is vandaag gebleken dat minister De Jonge dit advies niet voor de volle 100 procent opvolgt. De minister wil zijn toezegging aan medewerkers van de gehandicaptenzorg en de thuiszorg in stand houden. En het voornemen van de minister is nu de leveringen van AstraZeneca in te zetten voor de volgende groepen:
- 60 tot en met 64 jarigen
- De resterende zorgmedewerkers uit de ouderenzorg, medewerkers van de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning;
- GGZ-cliënten en hun zorgmedewerkers, en die van de GGZ-crisisdiensten;
- De vaccinerende medewerkers in de huisartsenpraktijk die zelf nog geen vaccinatie hebben gehad;
- 18-60 jarigen met een medische indicatie (hoog risicogroepen).
Laat ik zeggen, in ieder geval vooralsnog goed nieuws, want we zijn wel wat voorzichtig geworden na alle veranderingen. Op zich natuurlijk wel stoer van de minister om dat te doen, het is toch een beetje tegen de stroom in.
Hoe ziet het proces eruit?
- Krijgt de minister steun of kritiek op zijn standpunt en voorgenomen aanpak? Wat wordt de toon van de praatprogramma’s dit weekend en welke invloed heeft dit op de opinie?
- Maandag 8 februari vindt er een gesprek plaats bij VWS met de brancheorganisatie van zowel thuiszorg als gehandicaptenzorg. Het gesprek gaat over het verdelen van de schaarste van het vaccin. Wie krijgt dan als eerste en wie daarna. In het meest gunstige geval kunnen alle cliëntgebonden medewerkers gevaccineerd worden.
- Dinsdag 9 februari is dan het debat in de Tweede Kamer en moet de minister zijn aanpak uitleggen en verdedigen. Dan is het weer de vraag in hoeverre hij kritiek of instemming krijgt om zijn voornemen overeind houden.
Een voorzichtige planning
Hiermee is (opnieuw) bevestigd dat de vaccinatie van medewerkers in de gehandicaptenzorg binnenkort kan starten. Als het voornemen van de minister overeind blijft en de vaccins worden volgens afspraak geleverd dan zou de planning er als volgt uit kunnen zien:
- De eerste levering van AstraZeneca wordt binnen een week verwacht.
- Daarna wordt gestart met het vaccineren van zowel de medewerkers als de doelgroep 60-64 jarigen.
- De GGD zal de vaccinatie uitvoeren, te beginnen voor half februari. Gestart wordt met het deel van de eerste groep van zorgmedewerkers uit de ouderenzorg.
- Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en de medewerkers Wmo-ondersteuning. Over deze volgorde hiervan heeft de VGN maandag 8 februari overleg met VWS.
- Het plan is dan dat alle medewerkers gehandicaptenzorg gevaccineerd zijn voor 1 april of uiterlijk in de eerste week van april. Uiteraard is vaccinatie een vrije keuze.
Vanwege schaarste cliëntgebonden medewerkers eerst
In het bestuursoverleg van de VGN is met elkaar gesproken en opnieuw ervoor gepleit om ALLE medewerkers meteen te vaccineren, dus ook het kantoorpersoneel. Opnieuw was de boodschap helder dat er onvoldoende vaccins zijn om dit te kunnen doen. Vooralsnog gaat het echt om cliëntgebonden medewerkers. Uiteraard ligt daar de prioriteit. Als kantoorpersoneel moet wachten dan is het niet anders, maar we blijven dit noemen, omdat we ons op die afdelingen net zo min uitval, in een derde golf, kunnen permitteren.
Lichtpuntje…
Nou al met al, ben ik zeker niet ontevreden en hoop ik dat jullie dat ook niet zijn. De VGN doet goed werk en ook de minister staat nu even voor ons als sector. Dat is belangrijk, omdat tegelijk de dreiging van een derde golf dichterbij komt. Ik hoop dat dit perspectief een ieder op de been houdt en dat we samen de spirit erin kunt houden. Vanuit Ons Tweede Thuis blijven we natuurlijk werken met persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook hebben we een aantal sneltesten besteld, waarmee we volgende week gaan experimenteren. Zolang onze medewerkers niet gevaccineerd zijn blijven we voorzichtig, werken we met niet meer dan 2 of maximaal 3 in een ruimte, doen we wat kan digitaal (teamvergadering), houden we afstand, zorgen we dat er max 1 bezoeker per cliënt binnen komt. Als we ons moeten weren tegen de derde golf doen we dit hetzelfde als bij de eerste 2: elkaar helpen, elkaar aanspreken, op elkaar letten en alle maatregelen in acht nemen.
Je mag van ons verwachten dat we a.s. maandag en dinsdag weer bovenop de berichtgeving zitten, daar waar mogelijk laten we onze stem horen. In ieder geval start vanaf dinsdag 9 februari de 2e ronde van de vaccinatie cliënten!
Roel
Blog 26 januari
Avondklok
We zijn nu een paar dagen gewend aan de avondklok. Ik snap heel goed dat voor sommige mensen de avondklok ingrijpend is, maar eerlijk gezegd voor mij niet. Nu alles dicht is, is er weinig reden om naar buiten te gaan. Maar bij Ons Tweede Thuis werken heel veel mensen ’s avonds met late diensten. Dan moet je om 22.00 of 23.00 uur nog naar huis of je gaat naar je locatie voor een nachtdienst. En dan moeten zij nu verklaringen tonen. Afgelopen vrijdag hebben we per e-mail alle medewerkers van deze verklaringen voorzien. Het is belangrijk dat zij met een gerust hart onderweg kunnen zijn na 21.00 uur.
Bezoek aangescherpt
Wat ons verder nog raakt, is de inperking van bezoek. Nog maar één persoon bezoek per keer. Dat is wel een tegenvaller en dat bezoek moet ook nog eens om 21.00 uur thuis zijn. Dat lukt natuurlijk allemaal wel, maar het is wel een teleurstelling.
Vaccinatie ging super vorige week
Maar, tjongejonge wat hebben we ook een goed nieuws aan elkaar te vertellen. Ruim 1000 cliënten die bij ons wonen hebben vorige week de eerste prik gekregen tegen corona. Wat een blijdschap op al die gezichten van de cliënten en wat een enorme power heeft Ons Tweede Thuis laten zien om dit in korte tijd te organiseren. Dat kunnen wij gewoon fiksen met elkaar. Sterker nog het geeft ons een boost. Na de teleurstelling over het opschuiven van de medewerkers (een medewerker zei me vorige week nog dat ze wel even een traantje gelaten heeft toen ze dat hoorde), nu de blijdschap dat cliënten van Ons Tweede Thuis deze ongelooflijke eerste stap konden zetten vorige week.
Vaccinatie medewerkers
Wekelijks nemen we aan verschillende overleggen deel om zicht te krijgen op de vaccinatie voor medewerkers. We willen zo dolgraag het nieuws brengen aan medewerkers wanneer zij aan de beurt komen. Zij verdienen dat zo!
Zo was er vorige week weer nieuwe berichtgeving over de langere tijd tussen de twee vaccinaties. In de hoop dat er op tijd nieuwe vaccinaties binnen komen in Nederland en om dan toch zoveel mogelijk mensen van de eerste prik te kunnen voorzien. Ja, het komt rommelig over, maar ik zie ook dat de overheid constant zoekt naar bijstellen en creatieve gedachten, om ons zo snel mogelijk uit de brand te helpen. Dus we raken er aan gewend dat we met wijzigingen te maken hebben. Het virus doet hetzelfde, die bedenkt ook zomaar een variant.
Aandacht voor gehandicaptenzorg
Wees alsjeblieft voorzichtig en help elkaar bij afstand houden en hygiëne. Misschien dat sommige cliënten nu denken dat het gefikst is met vaccinatie. Leg het dan nog een keer uit, dat we nog steeds mondkapjes op moeten, ook om jullie zelf te beschermen. De Britse variant die zijn intrede in Nederland heeft gedaan is gewoon heel besmettelijk. Zet de tanden op elkaar, we gaan er echt komen. We blijven alles in het werk stellen om aandacht te vragen voor medewerkers in de gehandicaptenzorg!
Groet,
Roel
Blog 8 januari 2021
Hoe verwerk je een teleurstelling?
Wat een week hebben we achter de rug en wat een dag was het vandaag. Vandaag een week geleden waren we nog bezig om alles klaar te zetten, zodat medewerkers gevaccineerd konden worden. Zo gauw we de go zouden krijgen van de VGN. Achteraf zeg je natuurlijk tegen jezelf, waarom moesten we wachten op een go? Had ik niet toen al achterdochtig moeten worden. Maar we kregen te horen dat het call centrum niet over belast mocht raken, die je moest bellen om jezelf te laten vaccineren. Klonk best redelijk. Maar toen het we op 5 en 6 januari nog geen go hadden, werd het eerlijk gezegd toch ongemakkelijk. We gingen bellen en mailen en bellen en mailen. Tot we woensdagavond 6 januari een bericht kregen van de VGN dat het vaccineren van medewerkers gehandicaptenzorg vertraging op zou lopen en best wel stevig ook.
Donderdag zijn we de hele dag bezig geweest om info te verzamelen en te praten met andere organisaties, te bellen met VWS en met de VGN. Gistermiddag was het platform vaccinatie van de VGN en vanochtend was er overleg met de GGD en vanmiddag weer met de VGN. Het gaf steeds meer duidelijkheid, maar niet de duidelijkheid die we wilden. De minister heeft het besluit genomen vaccinatie van de medewerkers uit de gehandicaptenzorg naar achteren te verschuiven.
En wat hebben we al niet gedaan!
De afgelopen weken hebben we het gesprek met medewerkers gevoerd over vaccineren, de voor- en nadelen. Ik heb erover geschreven in mijn blogs, we hebben filmpjes gemaakt en posters. We hebben geprobeerd om open minded naar elkaar te staan en het gesprek te voeren. Met andere woorden: heel Ons tweede Thuis heeft moeite gedaan om zich in korte tijd voor te bereiden, om op tijd klaar te staan. En potverdorie, wat gebeurt er vlak voor de eindstreep: de wedstrijd wordt afgefloten. Alsof er iemand keihard aan de handrem trekt en we met een schok tot stilstand komen.
Waarom maakt me dat boos en verontwaardigd?
Omdat ik diep respect heb voor de medewerkers die bereid zijn geweest om in zo’n korte tijd de mind op te maken en omdat ik diep respect heb dat zij maar doorgaan en doorgaan. De laatste weken heeft het virus flink wat locaties te pakken gehad, maar ook heel veel medewerkers zijn geraakt door het virus. Meestal op onverklaarbare wijze, gewoon voorzichtig gedaan en afstand gehouden etc en toch….En dan mag ik nu aan uitleggen dat de medewerkers nog moeten wachten tot het AstraZeneca vaccin er is. Daarom!
Hoe verwerk je zo’n teleurstelling? Diep adem halen, relativeren, nog beter op elkaar letten, ff flink boos worden op de buitenwereld waar we even niet op konden rekenen. En vooral…..naar voren kijken. Het AstraZeneca vaccin (Oxford) wordt in Engeland al toegediend, daar is het al goedgekeurd. We hebben het dus niet over gebakken lucht. Hoe teleurgesteld ook, dat wordt ons nieuwe lichtpunt.
Wat doet Ons Tweede Thuis?
We zitten er echt bovenop. Er gaat geen vergadering voorbij, geen webinar, geen stuurgroep of denktank, Ons Tweede Thuis zit erbij. We ‘come in peace’ is altijd onze basishouding, maar we hebben vandaag laten weten dat we ook vertrouwen verloren zijn in het proces. En dat we daarom met nog meer alertheid en ook scherper in het proces gaan zitten. We gaan vanaf morgen gewoon weer aan de bak om medewerkers en cliënten gevaccineerd te krijgen.
Voor nu is het: blijf je testen, maak daar gebruik van. Houd afstand, was je handen stuk en gebruik je beschermingsmiddelen.
Roel