Topmenu

Ik wil nog meer betekenen voor hen.


Siebe van den Bogaard vindt het prachtig om met cliënten met een zeer ernstige verstandelijke beperking te werken. Waarom?

Moeilijke doelgroep?

‘Ik werk met mensen met een ernstige en zeer ernstige verstandelijke beperking. Emotioneel en cognitief tussen de zes maanden en vier jaar. Deze doelgroep vond ik wel een beetje eng. Om te weten hoe het echt is, moet je het ervaren. Gewoon proberen.’

Probleemgedrag

‘Escalaties, dat je met z’n vieren iemand moet vasthouden, maak ik bijna niet meer mee. Kijk, er schopt nog wel eens een cliënt tegen een hek of zo, maar dat is vrij normaal. Je mag wel zeggen dat we ons werk goed doen. Topteam hier. Het mooiste vind ik dat je iemand hier een mooie dag kunt geven. En samen soms stapjes vooruit zetten. Kijk, ze zullen niet zeggen ‘Topdag gehad’. Maar je kunt het heel goed aan ze zien.’

Een ijsje en een klap

‘Samen met een cliënt had ik een ijsje gehaald. Het was heel gezellig en we komen binnen en ik krijg meteen een klap. Bleek dat iemand anders op zijn stoel was gaan zitten. Onze kernwaarden helpen ook om de band met elkaar te verdiepen en versterken. Neem kwetsbaar. Dat nodigt mij ook uit om mijn kanten te laten zien waarin ik niet zo sterk ben.’

Opleiding gedragwetenschap

‘Ons Tweede Thuis betaalt mijn opleiding toegepaste psychologie. Daarmee kan ik de komende jaren nog meer betekenen voor deze doelgroep. Het lijkt me heel fijn als ik straks niet alleen op basis van ervaring en intuïtie een aanpak voor een cliënt of situatie kan bedenken, maar ook vanuit wetenschappelijke inzichten. Nee, ik ben nog lang niet uitgekeken.’