Ons Tweede Thuis heeft vijf kernwaarden: lef, krachtig, kwetsbaar, verbindend en zelfbewust.
We durven krachtig en met lef te zeggen dat we veel goed doen in de zorg aan mensen met een beperking.
Zo zelfbewust mogen we zijn.
Aan de andere kant weten we ook dat we kwetsbaar zijn en dat we nog veel kunnen verbeteren in de zorg.
Daarvoor zoeken we graag de verbinding met anderen.
Onder andere in het wetenschappelijk onderzoek waar we aan meedoen.
We zijn dan ook erg blij met de subsidie die toegekend is aan het project ‘Sociale relaties en ICT’ door het Nationaal Programma Gehandicapten ‘Gewoon Bijzonder’ van ZonMw.
Met de subsidie gaan we, samen met onze partners in het onderzoek, drie projecten uitvoeren.
Alle drie de projecten gaan over iets dat zeer belangrijk is voor de kwaliteit van bestaan van mensen: sociale relaties.
- De serious game ‘Jij & Ik’: hiermee leren mensen met een lichte verstandelijke beperking om na te denken over eigen gevoelens en gedachten en die van de ander (mentaliseren).
- Het instrument ‘Aansluiten & Stimuleren’: meetsensoren in een zogenoemde slimme sok meten de mate van spanning bij iemand met een ernstige meervoudige beperking.
We maken video-opnamen van de interactie tussen begeleiders of ouders en cliënt.
Het nieuwe instrument ‘Aansluiten & Stimuleren’ analyseert vervolgens de interactie. - De ‘Hi Sense app matige tot lichte verstandelijke beperking’ voor ouders en begeleiders, om sensitiever te worden voor de signalen van mensen met een matige tot lichte verstandelijke beperking. Er is al een Hi Sense app voor mensen met een ernstige meervoudige beperking, zie de artikelen hiernaast.
Samen met cliënten, cliëntvertegenwoordigers en alle partners uit het netwerk gaan we vanaf 16 september actief en enthousiast aan de slag. Het project loopt vier jaar, maar we verwachten tussentijds al resultaten te geven.
Heb je interesse om mee te doen of wil je meer informatie, dan kun je contact opnemen met: dr. Paula Sterkenburg (p.s.sterkenburg@vu.nl) of drs. Mirjam Wouda (m.wouda@onstweedethuis.nl)De aanvraag is gedaan door Paula Sterkenburg (VU Amsterdam, sectie ontwikkelingspedagogiek, Bartimeus) en Mirjam Wouda (Ons Tweede Thuis) samen met een netwerk van cliënten, cliëntvertegenwoordigers, andere zorgorganisaties, een mbo- en hbo-instelling en universiteiten.