Topmenu

Tekenen geeft mooie aanknopingspunten voor een gesprek

Brian Reichman tekent graag en goed. Dat laatste ontkent hij, maar het is wel zo. Zijn persoonlijk begeleider Barbara Boots vroeg hem daarom te tekenen: waar ben je blij mee, wat wil je anders en hoe ga je dat doen. Belangrijke vragen in de methode ‘Ben ik Tevreden?’ waarmee je in gesprek kunt gaan met je cliënt. En dat werkte prima. Hun verhaal…

Ben ik tevreden?

Brian: “Ja, ben ik tevreden, dat is dat filmpje waaraan ik heb meegedaan. Het gaat om eigen inbreng en eigen keuzes. Ja, Barbara, je maakt je er makkelijk vanaf. Ben ik tevreden? Goh, dan moet ik zo nadenken. Maar het werkt wel hoor.”

Aanknopingspunten

Barbara: “We leggen het meer terug bij cliënten zelf, maar ik vraag wel door want ik ken Brian intussen al heel wat jaren. Ik heb Brian gevraagd om te tekenen waar hij blij mee is, wat lastig is en wat zijn wensen zijn. Dat geeft mooie aanknopingspunten voor een gesprek.”

Wat vind ik fijn?

Brian: “Ik had lang niet getekend. Het ziet er niet uit, moet je zien…. maar het moest van Barbara he. Nee joh, ik vond het leuk dat zij dat vroeg. Wat vind ik fijn? Gewoon lekker niets hoeven in het weekend. Werken vind ik ook leuk hoor. Ik ben blij met mijn dagelijkse dingen. Het contact met vaste vertrouwde personen, dat geeft mij een gevoel van welbehagen. Kijk hier in de tekening, dit is de evaluatie met de gemeente. Niet fijn dus. Ik heb een GGZ-indicatie en die gaat over naar de gemeente, naar de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het gaat erom of ik bij Ons Tweede Thuis kan blijven wonen of in de wijk moet gaan wonen. Spannend. Hier voel ik me veilig. Ik heb die structuur en veiligheid nodig.”

Wensen

Barbara: “Het gaat ook over wensen. Brian wil meer buiten zijn woonlocatie doen. Dat is snel spannend. Hij is nu ervaringsdeskundige binnen Ons Tweede Thuis en dat geeft hem veel zelfvertrouwen.”
Brian: “Ja beter dan dat streetdance waar je mee kwam. Hou toch op. Het is wel goed dat jij zegt dat ik meer kan. Het is belangrijk dat dat eruit komt. Ik zou aan toneel willen doen. Ik heb op een toneelvereniging gezeten maar dat ging toch niet. Ik werd niet opgenomen in de groep. Ik floep er nog wel eens wat uit he… Ik ben een kameleon: doe en klets mee met waar ik ben.”
Barbara: “Maar dat hou je niet lang vol. Je zoekt een plek waar je jezelf kan zijn en je geaccepteerd voelt. Dat blijft een wens en daar gaan we wel weer eens over in gesprek. Wat Brian vertelt en tekent, vertaal ik weer naar de gespreksonderwerpen uit de methode Ben ik Tevreden en naar zijn cliëntplan.”

Meer weten?

Meer lezen over Ben ik Tevreden, de methode om met cliënten in gesprek te gaan? Kijk dan op de pagina ben ik tevreden?. Daar staat ook het filmpje waar Brian aan meewerkte.
Meer weten over de methode (informatie, voorlichting of training)? Neem contact op met Hetty Siemeling.

Comments are closed.