Topmenu

Wat ik hier opdoe? Levenservaring.


Daphne Rolvink haalt veel voldoening uit haar werk op Maccabadialaan met cliënten met een ernstige verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Wat drijft haar?

‘Eigenlijk wilde ik in de gesloten jeugdzorg gaan werken. Maar nu vind ik het heel interessant. Deze cliënten praten niet. Toch kan ik ze begrijpen wat ze willen. Via hun gedrag en geluiden drukken ze zich uit. Dat leer je begrijpen. De cliënte die je net zag komt heel dichtbij je staan omdat ze je even wil peilen. Ze doet niks, maar dat is haar manier om te voelen of je oké bent.’

Wat moet je kunnen om met hen te werken?

‘Geduld is heel belangrijk. Succes ervaar je door kleine stapjes. Bijvoorbeeld doordat ze vaker naar je toe komen als ze iets willen. Dan heb je echt wel iets opgebouwd. Hun begripsniveau ligt tussen negen maanden en anderhalf jaar. Veel dingen weten ze door levenservaring. Qua niveau zouden ze dat niet kunnen snappen, maar omdat ze het al zo vaak gezien of gedaan hebben, weten ze het. Ik ben hier nog steeds aan het leren. De combinatie van laag niveau en probleemgedrag is  aantrekkelijk. Juist doordat we samen steeds manieren vinden om hen verder te helpen.’

Nog iets waar je blij van wordt?

‘Een cliënt kijkt elke dag hetzelfde filmpje. Elke dag wordt hij daar vrolijk van. Al ja-ren. Dat maakt mij ook blij. Dat hij met zo weinig zo tevreden is. Dat leer je zien. Dan kijk ik ook anders naar de wereld om me heen. Waar ik ook blij van wordt zijn de kansen hier. Ik heb hbo en mijn manager wijst me op mogelijkheden om door te groeien. Fijn dat iemand het beste met me voor heeft.’